Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila 31 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Rohingov

Janez Lenarčič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič pri tejto príležitosti uviedol, že rohingská kríza trvá už tretí rok po sebe.

Brusel 3. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že uvoľní 31 miliónov eur na humanitárnu pomoc na riešenie krízy Rohingov v Bangladéši a Mjanmarsku.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič pri tejto príležitosti uviedol, že rohingská kríza trvá už tretí rok po sebe, a dodal, že z hľadiska EÚ je dôležité, aby udržiavala podporu v prospech prenasledovaných Rohingov a nezabudla na tých, ktorých prežitie je závislé od humanitárnej pomoci.

Lenarčič spresnil, že EÚ chce podporovať rohingských utečencov aj ich hostiteľské komunity v juhovýchodnom Bangladéši, ako aj zraniteľné komunity Rohingov, ktoré zostali v Mjanmarsku.

Z celkovej sumy finančnej pomoci pôjde 18,5 milióna eur v prospech najzraniteľnejším skupín utečencov a ich hostiteľských komunít v Bangladéši. Táto pomoc bude mať podobu zabezpečenia základnej zdravotnej starostlivosti, potravinovej pomoci a vzdelávania detí utečencov.

Ďalších 3,5 milióna eur sa použije na budovanie kapacít hostiteľských komunít na prípravu a zvládanie prírodných katastrof, ktoré majú v Bangladéši podobu monzúnov a záplav. V Bangladéši žije takmer jeden milión rohingských utečencov v táboroch na juhovýchode krajiny, ktorí sú odkázaní na humanitárnu pomoc.

Pre Rohingov žijúcich v troch štátoch Mjanmarska - Jakchainskom, Kačjinskom a Šanskom štáte - bola vyčlenená suma 6,5 milióna eur na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, výživy, vzdelávania a prístrešia osobám v núdzi. Ďalších 2,5 milióna eur má zvýšiť pripravenosť komunít Rohingov v prípade konfliktov alebo prírodných katastrof. V Jakchainskom štáte sa vlani počet vnútorne vysídlených osôb zvýšil na 70.000, čo zasiahlo 106 lokalít, v ktorých žije táto náboženská menšina.

Európska únia v roku 2019 poskytla na pomoc zraniteľným rohingským utečencom a ich hostiteľským komunitám v Bangladéši takmer 27 miliónov eur. Ďalších deväť miliónov eur išlo na riešenie okamžitých potrieb vysídlených komunít a komunít postihnutých ozbrojeným konfliktom v Mjanmarsku. Od roku 2017, keď nastal masový exodus Rohingov z Mjamnarska, poskytuje EÚ viac ako 150 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Rohingov v Mjanmarsku a v Bangladéši.



spravodajca TASR Jaromír Novak