Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala Mjanmarsko na prepustenie odsúdených novinárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) boli zatknutí v máji 2017 a držaní vo väzbe od vlaňajšieho decembra.

Brusel 3. septembra (TASR) - Európska únia v pondelok vyzvala Mjanmarsko na okamžité a bezpodmienečné prepustenie dvoch novinárov pracujúcich pre tlačovú agentúru Reuters, ktorých odsúdili na sedem rokov väzenia pre obvinenia z porušenia štátneho tajomstva.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorej šéfuje vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, v oficiálnom komuniké upozornila, že rozsudok voči dvom novinárom "podkopáva slobodu médií, právo občanov na informácie a vládu zákona v Mjanmarsku".

"Rozsudky proti novinárom Ťjo Sou Uovi a Wa Lonemu musia byť prehodnotené a obaja novinári musia byť okamžite a bezpodmienečne prepustení," uvádza sa v komuniké ESVČ.

Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) boli zatknutí v máji 2017 a držaní vo väzbe od vlaňajšieho decembra pre obvinenia z nelegálneho prechovávania oficiálnych dokumentov potvrdzujúcich represie moslimskej menšiny Rohingov, čím sa mali dopustiť porušenia štátneho tajomstva. Verdikt mal byť vynesený už 27. augusta, ale stalo sa tak až o týždeň neskôr pre hospitalizáciu sudcu, ktorý má proces na starosti. Ich stíhanie medzinárodná spoločnosť vníma ako skúšku demokracie v krajine, ktorá sa spamätáva z dlhoročnej vlády vojenskej junty.

Spravodajca TASR Jaromír Novak