Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzýva členov, aby prispeli k 3D digitalizácii kultúrneho dedičstva

Na snímke generálna riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková počas prezentácie nového portálu kultúrneho dedičstva Slovenska – Slovakiana, 26. novembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločná európska databáza pre kultúrne dedičstvo funguje v rámci širšej iniciatívy Europeana.

Brusel 21. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu spustila projekt s názvom "Twin It! 3D iniciatíva pre európsku kultúru", v rámci ktorého vyzvala ministerstvá kultúry z 27 členských krajín EÚ, aby vybrali a odovzdali jedno trojrozmerné (3D) digitalizované dielo svojho kultúrneho dedičstva do spoločnej európskej databázy. Informuje spravodajca TASR.

Spoločná európska databáza pre kultúrne dedičstvo funguje v rámci širšej iniciatívy Europeana. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v správe pre médiá pripomenul, že Europeana v súčasnosti poskytuje prístup k 57 miliónom položkám kultúrneho dedičstva, ale iba 0,01 percenta z nich je v 3D podobe.

"Využime technologické príležitosti na zachovanie nášho európskeho kultúrneho dedičstva pre budúce generácie," vyhlásil Breton. Od projektu si sľubuje podporu inovácií nielen v kultúrnom a kreatívnom sektore, ale aj vo vzdelávaní, cestovnom ruchu a pri budovaní inteligentných miest.

Komisia vo svojom odporúčaní o spoločnom európskom dátovom priestore pre kultúrne dedičstvo z roku 2021 vyzvala členské štáty, aby do roku 2030 digitalizovali všetky pamiatky a lokality, ktorým hrozí degradácia, a aspoň polovicu tých, ktoré sú často navštevované turistami. Projekt "Twin It!" má prispieť k dosiahnutiu týchto ambicióznych cieľov.

Digitalizáciu diel kultúrneho dedičstva bude podporovať aj Cloud európskeho kultúrneho dedičstva, ktorý sa v súčasnosti pripravuje a má spájať inštitúcie a profesionálov v oblasti kultúrneho dedičstva.

Celoeurópska 3D zbierka najreprezentatívnejšieho kultúrneho dedičstva bude predstavená počas podujatia na vysokej úrovni v Bruseli, ktoré je naplánované na jar 2024, a širokej verejnosti bude prístupná online.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)