Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzýva Severnú Kóreu, aby zrušila plány s raketou dlhého doletu

Severná Kórea v piatok oznámila, že pri príležitosti 100. výročia narodenia zakladateľa štátu Kim Ir-sena vypustí do vesmíru satelit.

Brusel 18. marca (TASR) - Šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová nalieha na Severnú Kóreu, aby sa vzdala svojho plánu vystreliť satelit s pomocou rakety s dlhým doletom.

Ashtonová v sobotu vyzvala Kórejskú ľudovodemokratickú republiku, aby urýchlene upustila od odstrelu a "vrátila sa k vzájomnému budovaniu dôvery", informuje agentúra Reuters.

Severná Kórea v piatok oznámila, že pri príležitosti 100. výročia narodenia zakladateľa štátu Kim Ir-sena vypustí do vesmíru satelit. Ten by mala na obežnú dráhu vyniesť raketa dlhého doletu, ktorej štart sa uskutoční v polovici apríla. Vypustenie satelitu je všeobecne považované za maskovanú skúšku rakety dlhého doletu.

Zámer izolovanej KĽDR odsúdili aj USA, Rusko, Južná Kórea a Japonsko. Označili ho za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady (BR) OSN z roku 2009, ktorá krajine zakazuje použitie technológií balistických rakiet.