Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

EÚ zaregistrovala iniciatívu proti hromadnému biometrickému sledovaniu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Registrácia iniciatívy znamená, že organizátori môžu v najbližších šiestich mesiacoch začať proces zbierania podpisov na jej podporu.

Brusel 7. januára (TASR) – Európska komisia vo štvrtok oznámila, že rozhodla o registrácii ďalšej európskej iniciatívy občanov – Iniciatívy občianskej spoločnosti za zákaz praktík hromadného biometrického sledovania.

Organizátori tejto celoeurópskej občianskej iniciatívy vyzývajú eurokomisiu, aby navrhla právny akt, ktorým sa navždy ukončí náhodné a svojvoľné využívanie biometrických údajov takými formami, aké môžu viesť k hromadnému sledovaniu osôb alebo k akémukoľvek neprimeranému zasahovaniu do základných ľudských práv.

Komisia pripomenula, že táto iniciatíva je z právneho hľadiska prijateľná, pretože spĺňa potrebné podmienky, a rozhodla sa pre jej zaregistrovanie. Komisia v tomto štádiu neanalyzovala podstatu iniciatívy.

Registrácia iniciatívy znamená, že organizátori môžu v najbližších šiestich mesiacoch začať proces zbierania podpisov na jej podporu.

Ak sa v priebehu roka podarí získať najmenej milión vyhlásení o podpore, pochádzajúcich z aspoň siedmich rôznych členských štátov EÚ, eurokomisia sa bude musieť k iniciatíve vyjadriť v priebehu šiestich mesiacov. Komisia svoje rozhodnutie, či sa žiadosťou bude alebo nebude zaoberať, musí v oboch prípadoch odôvodniť.