Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

M. Šefčovic: Rómska problematika sa musí riešiť na európskej úrovni

Ilustračné foto, nepochádza z archívu Šymona Klimana Foto: TASR/AP

Podľa slovenského eurokomisára je prvou pozitívnou správou, že všetky členské štáty únie, s výnimkou Malty, kde nie je rómska komunita, už odprezentovali svoje národné stratégie pre rómsku komunitu.

Brusel 24. septembra (TASR) - Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič dnes na Rade EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli predstavil stratégiu EK v oblasti prístupu k rómskej otázke na celoeurópskej úrovni.

"Európska komisia bola požiadaná, aby prezentovala, akým spôsobom sa napĺňajú jednotlivé národné rómske stratégie. Táto požiadavka prišla zo strany francúzskej delegácie, komisii ju tlmočilo cyperské predsedníctvo v EÚ a ja som za komisiu poskytol stručnú informáciu," povedal Šefčovič v rozhovore pre TASR.

Podľa slovenského eurokomisára je prvou pozitívnou správou v tejto oblasti to, že všetky členské štáty únie, s výnimkou Malty, kde nie je rómska komunita, už odprezentovali svoje národné stratégie pre rómsku komunitu.

Druhý pozitívny fakt, ako naznačil Šefčovič, je ten, že sa pokračuje v implementácii týchto stratégii, pričom táto implementácia bude veľmi úzko koordinovaná nielen prostredníctvom EK, ale aj medzi jednotlivými členskými štátmi navzájom.

"Dá sa povedať, že to, čo sa deje, do veľkej miery reflektuje záver, že problematika rómskej komunity sa musí riešiť na európskej úrovni," spresnil Šefčovič.

Eurokomisár dodal, že aj z tohto dôvodu budú na budúci rok začiatkom apríla zvolané na spoločné rokovanie takzvané kontaktné osoby, ktoré zodpovedajú za rómsku problematiku v jednotlivých členských krajinách. Na rokovaní sa bude vyhodnocovať dosiahnutý pokrok a aj to, ako sa plnia rómske stratégie. Budúcoročné stretnutie bude podľa neho zároveň "burzou nápadov", na ktorej dôjde k výmene skúseností o najlepších prístupoch k riešeniu tejto problematiky.

EK bude podľa Šefčoviča aj naďalej pokračovať v bilaterálnych rokovaniach s krajinami, ktoré národnú rómsku stratégiu predložili, a na jar 2013 predloží svoje odporúčania týkajúce sa celkového európskeho rámca a tiež jednotlivých krajín, ako v rómskej problematike ďalej postupovať.

"Podstatné je však to, že všetky členské štáty si uvedomujú, že je to závažná otázka, ktorú treba riešiť nielen na národnej, ale aj na európskej úrovni," skonštatoval Šefčovič.