Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EP odobril kontrolované využívanie marihuany na liečebné účely

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Legislatívna úprava týkajúca sa liečebného využívania konopy je totiž v jednotlivých členských štátoch odlišná.

Brusel/Štrasburg 14. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu vyzvali členské štáty EÚ, aby plne využili potenciál liekov na báze marihuany a odstránili prekážky, ktoré bránia ďalšiemu vedeckému výskumu v tejto oblasti.

Poslanci v rámci nelegislatívneho uznesenia vyzvali Európsku komisiu (EK) a vnútroštátne orgány členov EÚ, aby spoločne vymedzili jasnú hranicu medzi využívaním marihuany na lekárske a iné účely a podporovali výskum a inovácie týkajúce sa projektov spojených s ich použitím na liečebné účely. Legislatívna úprava týkajúca sa liečebného využívania konopy je totiž v jednotlivých členských štátoch odlišná.

Schválený text žiada Úniu a jej členské štáty, aby vyriešili problémy súvisiace s regulačnými, finančnými a kultúrnymi prekážkami, ktoré bránia vedeckému výskumu. Uznesenie tiež požaduje riadne financovanie výskumných činností a podporu rozširovania poznatkov o liečebnom využití konopy medzi zdravotníckymi pracovníkmi.

Parlament zároveň vyzval členské štáty, aby umožnili lekárom riadiť sa pri predpisovaní regulačne schválených liekov vyrábaných z konopy vlastným odborným úsudkom. Na tieto lieky, pokiaľ sú účinné a schválené, by sa podľa europoslancov mal vzťahovať systém verejného zdravotného poistenia rovnako ako na iné lieky.

Poslanci zdôraznili, že regulácia liekov na báze marihuany by viedla k ich kvalitnejšiemu a presnejšiemu označovaniu a premietla by sa aj do ďalších zdrojov verejných príjmov. Tento krok by mal dopad aj na čierny trh s týmito liekmi, ako aj na prístup maloletých k tejto látke.

EP v správe pre médiá pripomenul, že konopa alebo kanabinoidy môžu byť účinné pri potláčaní nechutenstva a znižovaní úbytku hmotnosti spojených s chorobou HIV/AIDS, pri zmierňovaní symptómov mentálnych porúch, ako je psychóza či Tourettov syndróm, a tiež pri zmierňovaní príznakov epilepsie, ako aj Alzheimerovej choroby, artritídy, astmy, rakoviny, Crohnovej choroby a glaukómu. Ide o lieky, ktoré prispievajú aj k zníženiu rizika obezity a cukrovky a zmierneniu menštruačných bolestí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oficiálne odporučila, aby sa kanabidiol (CBD), ktorý je zložkou konopy, neuvádzal v zozname medzinárodne kontrolovaných látok.

Spravodajca TASR Jaromír Novak