Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Europoslanci chcú, aby EÚ riešila dôsledky výroby palmového oleja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci navrhli, aby do roku 2020 došlo k postupnému ukončeniu využívania rastlinných olejov zapríčiňujúcich odlesňovanie pri výrobe biopalív.

Brusel/Štrasburg 5. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) včera prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia vyzvali Európsku komisiu (EK), aby sa vážne zaoberala negatívnymi dôsledkami produkcie palmového oleja na životné prostredie, medzi ktoré patrí odlesňovanie či znehodnocovanie biotopov.

Poslanci navrhli, aby do roku 2020 došlo k postupnému ukončeniu využívania rastlinných olejov zapríčiňujúcich odlesňovanie pri výrobe biopalív. Požadujú tiež jednotný systém certifikácie palmového oleja vstupujúceho na trh EÚ.

Poslanci schválili nelegislatívny text pomerom hlasov 640 (za): 18 (proti): 28 (zdržalo sa hlasovania).

"Chceme otvorenú diskusiu so všetkými aktérmi, aby sme dokázali zabezpečiť udržateľnú výrobu palmového oleja bez výrubu lesov a v súlade s dôstojnými podmienkami v oblasti ľudských práv," uviedla spravodajkyňa uznesenia česká europoslankyňa Kateřina Konečná. Podľa jej slov ide o prvé uznesenie EP k tejto otázke a je na EK, ako sa k tejto záležitosti postaví. "Nemôžeme ignorovať problém odlesňovania, ktorý ohrozuje Parížsku dohodu o zmene klímy a ciele OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja," dodala Konečná.

Uznesenie EP upozorňuje, že 46 percent z celkového objemu palmového oleja dovážaného na územie EÚ sa využíva na výrobu biopalív, čo si vyžaduje približne milión hektárov tropickej pôdy.

Europoslanci preto vyzvali EK na prijatie opatrení, na základe ktorých by do roku 2020 došlo k postupnému ukončeniu využívania rastlinných olejov zapríčiňujúcich odlesňovanie, vrátane palmového oleja, pri výrobe biopalív.

EP upozornil na to, že sú rôzne druhy certifikačných systémov podporujúcich udržateľné pestovanie palmy olejnej. Poslanci chcú zavedenie jednotného certifikačného systému, ktorý by mal zaručiť, že na trh EÚ sa dostane iba udržateľne vyrobený palmový olej.

EÚ by v rámci vnútorného trhu mala zaviesť minimálne kritériá udržateľnosti pre palmový olej a výrobky, ktoré ho obsahujú, a EK by mala prijať opatrenia na zvýšenie sledovateľnosti palmového oleja dovážaného do Únie. Rovnako by exekutíva EÚ mala zvážiť uplatňovanie ciel, ktoré by odrážali skutočné náklady spojené s environmentálnou záťažou spôsobenou výrobou palmového oleja.

Poslanci upozornili, že podstatná časť celosvetovej výroby palmového oleja je spojená s porušovaním základných ľudských práv a primeraných sociálnych štandardov, keď sa neraz využíva detská práca a dochádza aj ku konfliktom o pôdu medzi miestnymi komunitami a držiteľmi koncesií na výrobu palmového oleja.