Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Europoslanci odobrili viac peňazí pre programy Erasmus+ a Horizont

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Poslanci rovnako veľkou väčšinou hlasov rozhodli o vrátení prebytku minuloročného rozpočtu EÚ v objeme 1,8 miliardy eur členským štátom EÚ.

Brusel/Štrasburg 18. septembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu schválili zvýšenie finančných prostriedkov pre výskum a mobilitu mládeže o 100 miliónov eur. Program Horizont 2020 by si mal polepšiť o 80 miliónov eur a program Erasmus+ o 20 miliónov eur.

Za zvýšenie prostriedkov pre programy Horizont 2020 a Erasmus+ spolu o 100 miliónov eur, na ktorom sa v decembri 2018 dohodli vyjednávači EP a Rady EÚ, zahlasovalo v pléne 614 europoslancov, 69 boli proti a desiati sa zdržali hlasovania.

Poslanci rovnako veľkou väčšinou hlasov rozhodli o vrátení prebytku minuloročného rozpočtu EÚ v objeme 1,8 miliardy eur členským štátom EÚ. Vyrovnanie bude mať podobu zníženia ich aktuálnych príspevkov do eurorozpočtu. Za tento krok sa vyslovilo 601 poslancov, 40 hlasovalo proti a 12 sa zdržalo.

Ide o každoročnú rozpočtovú procedúru týkajúcu sa financií, ktoré Európska komisia získala z úrokov z omeškania a pokút či ušetrila v prípadoch, keď pôvodne vyčlenené prostriedky na jednotlivé programy neboli vyčerpané v plnej výške.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)