Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Europoslanci odsúdili útok Hamasu na Izrael

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Uznesenie dôrazne odsudzuje brutálne útoky Hamasu, vyjadruje podporu EP Izraelu a jeho ľudu a zdôrazňuje potrebu odstrániť teroristickú organizáciu Hamas.

Brusel/Štrasburg 19. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok odsúdili teroristické útoky Hamasu proti Izraelu a vyjadrili vážne znepokojenie nad humanitárnou situáciou v pásme Gazy. Informuje o tom spravodajca TASR.

Uznesenie dôrazne odsudzuje brutálne útoky Hamasu, vyjadruje podporu EP Izraelu a jeho ľudu a zdôrazňuje potrebu odstrániť teroristickú organizáciu Hamas. Za uznesenie hlasovalo 500 poslancov, 21 bolo proti a 24 sa zdržalo.

Poslanci vyzvali na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov unesených Hamasom a uznali právo Izraela na sebaobranu podľa medzinárodného práva. Všetky kroky Izraela musia byť v súlade s medzinárodným humanitárnym právom.

Europoslanci vyjadrili hlboký smútok nad stratou stoviek nevinných životov a zranených pri explózii v nemocnici al-Ahlí v Gaze. Vyzvali na nezávislé vyšetrovanie podľa medzinárodného práva s cieľom zistiť, či ide o úmyselný útok a vojnový zločin, a ak áno, žiada vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom.

Zákonodarcovia vyjadrili vážne znepokojenie nad rýchlo sa zhoršujúcou situáciou v pásme Gazy a zdôraznili význam rozlišovania medzi palestínskym ľudom a jeho legitímnymi snahami na jednej strane a teroristickou skupinou Hamas.

Uznesenie odsudzuje aj podporu Iránu pre Hamas a iné teroristické skupiny v pásme Gazy. Poslanci vyzvali na zahrnutie iránskych islamských revolučných gárd a libanonského hnutia Hizballáh na zoznam teroristických skupín EÚ a vyšetrovanie úlohy Iránu a krajín, ako sú Katar a Rusko, vo financovaní a podpore terorizmu v regióne.

Žiadajú aj zvýšenie humanitárnej pomoci EÚ v pásme Gazy, ale žiadne financie EÚ nesmú priamo alebo nepriamo financovať terorizmus.

EP zopakoval podporu dohodnutému riešeniu v podobe dvoch štátov pre Izrael a Palestínu v rámci hraníc z roku 1967, pričom Jeruzalem je hlavným mestom oboch štátov.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)