Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Europoslanci riešili vyšetrovanie vrážd novinárov na Malte a v SR

Europarlament, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG) v Európskom parlamente Sophie in ‘t Veldová prišla tlmočiť znepokojenie nad nedostatočným pokrokom vo vyšetrovaní.

Štrasburg 11. júla (TASR) - Vo Výbore Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) sa uskutočnilo v stredu vypočutie vo veci vyšetrovania vrážd maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou. Predsedníčka Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG) v Európskom parlamente Sophie in ‘t Veldová naň prišla tlmočiť znepokojenie nad nedostatočným pokrokom vo vyšetrovaní.

"Dôvod, prečo sme tu, je to, že sme znepokojení, že zatiaľ sa nič nevyšetrilo na Malte ani na Slovensku. Nevidíme nejaké výsledky," povedala médiám.

Laurent Richard, investigatívny filmár a výkonný riaditeľ iniciatívy Daphne Project, ktorú vedie skupina Forbidden Stories, zase vyjadril presvedčenie, že je dôležité, aby novinári na Malte a Slovensku vedeli, že nie sú sami. "Je dôležité, aby si pomáhali a spolupracovali. Sloboda tlače je základ demokracie," podotkol s tým, že veľa očakávajú od justičných orgánov, ktoré vyšetrujú obe vraždy.

Na vypočutí sa zúčastnila aj prvá viceprezidentka Policajného zboru SR Jana Maškarová. Členov EP naň podľa vlastných slov prišla ubezpečiť, že môžu "mať dôveru v políciu a veriť, že vyšetrovanie je naozaj objektívne, bez nejakých úvah o nejakom zasahovaní".

Poslankyňa EP za stranu SMER-SD Monika Smolková vyjadrila sklamanie z toho, že na vypočutie prišlo podľa jej slov "len desať" europoslancov, z toho štyria slovenskí. "Na druhej som rada, pretože boli tu predstavitelia Europolu, FBI a Eurojustu a uistili nás, že na Slovensku prebieha vyšetrovanie pod ich kontrolou, že je nezávislé," povedala. "Pevne verím, že tá vražda bude vyšetrená," dodala.

Europoslanec Branislav Škripek z OĽaNO zase po vypočutí skonštatoval, že europoslanci "nedostali odpovede na viaceré otázky, ktoré kládli" a ostalo podľa neho "zahmlené, ako sa vyvíja celé vyšetrovanie". Vyšetrovanie podľa jeho slov "mrzne", kauzu treba stále pripomínať a je potrebné, aby pokračovali protesty a ľudia žiadali konkrétne zmeny.

Na vypočutí sa okrem europoslancov zúčastnili aj novinári - Češka Pavla Holcová a Slovák Matúš Dávid. Hovorili o politickej situácii a útokoch či očierňovaní, akým čelia novinári v ich vlastiach.