Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Európske mocnosti sú znepokojené, že Irán obohacuje urán na 60 percent

Na archívnej snímke iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Británia, Francúzsko a Nemecko uviedli, že oznámenie Iránu bolo obzvlášť poľutovaniahodné v čase, keď prebiehajú rozhovory o oživení jadrovej dohody z roku 2015.

Paríž 14. apríla (TASR) - Británia, Nemecko a Francúzsko vyjadrili v stredu "hlboké znepokojenie" nad rozhodnutím Iránu obohacovať urán na hodnotu 60 percent, ktoré islamská republika oznámila ako reakciu na útok na jej jadrové zariadenie. Informovala o tom agentúra AFP.

Británia, Francúzsko a Nemecko uviedli, že oznámenie Iránu bolo "obzvlášť poľutovaniahodné" v čase, keď prebiehajú rozhovory o oživení jadrovej dohody z roku 2015. Zároveň však odsúdili aj "akúkoľvek eskaláciu z akejkoľvek strany", čím podľa AFP môžu myslieť práve predmetný útok na iránske jadrové zariadenie v meste Natanz.

"To, čo ste spravili, bol nukleárny terorizmus. To, čo robíme my, je legálne," povedal iránsky prezident Hasan Rúhání na adresu židovského štátu v televíznom prejave. Dodal, že spustenie moderných centrifúg typu IR-6, ktoré rýchlejšie obohacujú urán, je odpoveďou na "zlobu" Izraela.

Rúháního vyjadrenie prišlo bezprostredne po tom, čo iránsky veľvyslanec pri Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) Kázim Karíb Abádí na Twitteri uviedol, že v Natanze spustili obohacovanie uránu na úroveň 60-tich percent. Iránsky urán túto úroveň obohatenia dosiahne do budúceho týždňa, očakáva Abádí.

V nedeľu ráno došlo k výbuchu v sieti na rozvod elektriny v podzemnom zariadení na obohacovanie uránu v iránskom meste Natanz.

Hoci sa k zodpovednosti za tento čin nikto neprihlásil, podozrenie padlo na Izrael, kde viaceré médiá informovali o kybernetickom útoku vykonanom izraelskou tajnou službou, ktorý spôsobil výpadok elektriny v iránskom zariadení.

K incidentu v Natanze došlo len niekoľko dní po otvorení viedenských rozhovorov, zameraných na oživenie dohody o iránskom jadrovom programe, od ktorej administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 odstúpila.

USA v súvislosti s útokom v Natanze v utorok uviedli, že stoja na strane Izraela, zároveň sú však odhodlaní pokračovať v rozhovoroch s Iránom.