Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Európske väznice prepustia vyše 200 odsúdených teroristov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Belgicku doposiaľ prepustili 80 zahraničných bojovníkov a pripojí sa k nim 44 ďalších.

Paríž 10. mája (TASR) - V priebehu nasledujúcich dvoch rokov prepustia z európskych väzníc vyše 200 ľudí odsúdených za terorizmus. Podľa Rika Coolsaeta, analytika z belgického Kráľovského inštitútu pre medzinárodné vzťahy EGMONT, ide už o štvrtú vlnu prepustených extrémistov.

Približne 12.000 Európanov odišlo od začiatku roka 2011 bojovať za extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) a teroristickú sieť al-Káida, napísala vo štvrtok agentúra AP. Približne tretina z nich je pravdepodobne v súčasnosti naspäť vo vlasti, pričom väčšina je na slobode. Niektorých očakáva súdny proces, iní zas pre nedostatok dôkazov neboli ani obvinení.

Francúzsko, ktoré bolo útokmi bojovníkov Islamského štátu zasiahnuté už viackrát, prepustí podľa agentúry AP 57 väzňov, teda približne polovicu osôb odsúdených za terorizmus v tejto krajine.

V Británii majú prepustiť 25 väzňov, čo predstavuje tri štvrtiny odsúdencov.

V Belgicku doposiaľ prepustili 80 zahraničných bojovníkov a pripojí sa k nim 44 ďalších.

V Španielsku koncom vlaňajška prepustili 21 z 34 odsúdených extrémistov.

Bosna a Kosovo prepustia všetkých uväznených zahraničných bojovníkov.

V Európe môže byť celkový počet prepustených "džihádistov-veteránov" značne vyšší, pretože nie všetky krajiny zverejňujú takéto informácie.

Parížska generálna prokurátorka Catherine Champrenaultová pre francúzsky denník Le Monde pred časom v tejto súvislosti uviedla, že nebezpečenstvo predstavuje recidíva. "Teroristom, ktorí tvrdia, že svoje činy oľutovali, by sme nemali tak rýchlo uveriť," dodala.

V Európe sa podľa údajov Europolu dĺžka trestov odsúdencov za terorizmus pohybovala na úrovni šiestich rokov. V USA je dĺžka takýchto trestov okolo 13 rokov.

Od útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo sa dĺžka trestov odsúdených extrémistov v Európe zvýšila, avšak stále je pod úrovňou trestov amerických, poznamenáva AP.

Jedným z nedávnych útokov, z ktorého obviňujú zahraničných bojovníkov Islamského štátu, bol bombový útok v roku 2016 v bruselskom metre.