Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Európski diplomati odmenili Čiernu Horu začatím prístupového procesu

Ministri zahraničných vecí na rokovaní v Luxemburgu, zľava Laurent Fabius (Francúzsko), Karl Erjavec (Slovisko), Andrei Marga (Rumunsko), Jean Asselborn (Luxembursko) a Guido Westerwelle (Nemecko) Foto: TASR/AP

Za oddialenie prístupového procesu boli 3 krajiny. Nemecký minister pre európske záležitosti Link však Čiernu Horu podporil:"tí, ktorí si to zaslúžia, by mali napredovať v rámci prístupového procesu."

Luxemburg 26. júna (TASR) - Ministri zahraničných vecí Európskej únie dnes rozhodli o začatí prístupového procesu pre Čiernu Horu ešte v tomto mesiaci, čo pre túto balkánsku krajinu znamená ďalší krok k členstvu v EÚ.

Európski diplomati o tom rozhodli v rámci Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu, čím popreli kuloárne informácie o tom, že tri členské štáty chcú oddialiť otvorenie prístupového procesu s Čiernou Horou. Najviac sa vzpieralo Švédsko, Francúzsko a Holandsko, pričom to zdôvodňovali nedostatočným pokrokom v oblasti boja proti organizovanému zločinu a korupcii.

"Oceňujem rozhodnutie európskych ministrov o otvorení prístupových rokovaní, ku ktorému by malo dôjsť v piatok," zareagoval na túto informáciu komisár EÚ pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle na sociálnej sieti Twitter.

Dnešné rozhodnutie diplomatov by mali potvrdiť najvyšší európski lídri počas zasadania Európskej rady v Bruseli vo štvrtok 28. júna, čo znamená, že rokovania medzi EÚ a delegáciou Čiernej Hory môžu začať už na druhý deň, 29. júna.

"Musíme dodržať to, čo sme vždy hovorili, ako aj to, že tí, ktorí si to zaslúžia, by mali napredovať v rámci prístupového procesu," povedal na adresu Čiernej Hory nemecký minister pre európske záležitosti Michael Link.

V Čiernej Hore prijali s radosťou rozhodnutie z Luxemburgu

Dlhotrvajúcim potleskom reagovali dnes poslanci čiernohorského parlamentu na správu z Luxemburgu, v zmysle ktorej dali ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie (EÚ) zelenú otvoreniu prístupových rokovaní.

Rokovanie zákonodarného zboru predtým predseda parlamentu Ranko Krivokapič prerušil, aby mohol kolegom oznámiť radostnú informáciu. Podľa jeho slov ide o výsledok úsilia celej čiernohorskej spoločnosti. Na krajinu čaká náročná práca pri pokračovaní procesu integrácie krajiny do únie, dodal.

Ak dnešné rozhodnutie šéfov diplomacií potvrdia aj účastníci blížiaceho sa summitu EÚ 28. júna, prístupové rokovania medzi Bruselom a Podgoricou by sa mohli začať už o deň neskôr, v piatok 29. júna.

Čiernohorský prezident Filip Vujanovič už skôr naznačil, že v prípade otvorenia prístupových rokovaní s Bruselom sa parlamentné voľby uskutočnia namiesto marca 2013 už na jeseň tohto roku. Médiá v tejto súvislosti označujú 23. september za pravdepodobný termín volieb.

Bývalá juhoslovanská republika požiadala o vstup do EÚ v roku 2008, od polovice decembra 2010 ma Čierna Hora štatút kandidátskej krajiny.