Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament odmietol protipirátsku dohodu ACTA

Foto: TASR/AP

Skutočnosť, že europarlament dohodu ACTA dnes odmietol, znamená, že táto nebude platná na území EÚ, ale iba na území krajín mimo jej hraníc, pričom sa musí nájsť aspoň šesť štátov, ktoré ju prijmú.

Štrasburg/Brusel 4. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes veľkou väčšinou hlasov odmietli Obchodnú dohodu proti falšovaniu (ACTA), ktorá podľa jej kritikov ohrozuje slobodu slova vo virtuálnych médiách.

"Nijaký operačný zákrok, nijaká transplantácia, nijaká rehabilitácia, nič už nepomôže zachrániť ACTA," uviedol po hlasovaní v pléne britský socialistický poslanec EP David Martin, ktorý bol jedným z kľúčových parlamentných odporcov protipirátskej dohody.

Europoslanci zo skupiny Zelených, ktorí intenzívne bojovali proti tejto dohode, po oznámení výsledku hlasovania víťazne mávali pútačmi, na ktorých bolo napísané "Pozdravujeme demokraciu, zbohom ACTA."

Jedinou skupinou, ktorá sa snažila zvrátiť chod vecí, bola konzervatívna Európska ľudová strana (EĽS), ktorá sa snažila o odklad konečného hlasovania dovtedy, kým Európsky súdny dvor v Luxemburgu oznámi svoj verdikt, či je ACTA v súlade so základnou legislatívou EÚ. Skutočnosť, že europarlament dohodu ACTA dnes odmietol, znamená, že táto nebude platná na území EÚ, ale iba na území krajín mimo jej hraníc, pričom sa musí nájsť aspoň šesť štátov, ktoré ju prijmú.


Neveďalová: Socialisti privítali zrušenie protipirátskej dohody ACTA

Odmietnutie Obchodnej dohody proti falšovaniu (ACTA) je pre Progresívnu alianciu socialistov a demokratov (S&D) dobrá správa, uviedla socialistická europoslankyňa Katarína Neveďalová zo Slovenska.

"Sme radi, že dohoda ACTA bola Európskym parlamentnom odmietnutá, a tým pádom prestane platiť aj na území Európskej únie," uviedla Neveďalová v rozhovore pre TASR.

Slovenská europoslankyňa spresnila, že S&D, druhá najsilnejšia skupina v EP, bola od začiatku proti dohode ACTA.

Priznala, že proces schvaľovania protipirátskej dohody sa začal ešte pred vstupom Lisabonskej zmluvy (LZ) do platnosti (LZ poskytuje europarlamentu väčšie právomoci než predtým), a tým pádom parlament nebol pri začiatkoch tohto zákona - ale podľa poslancov S&D všetky tie rokovania okolo ACTA neboli celkom transparentné.

"A keďže sme nemohli zaujať inú pozíciu, ako Áno alebo Nie, a keďže v tom dokumente je veľa vecí, ktoré sa nám ako socialistom nepáčili, a tiež vzhľadom na obrovské vlny odporu zo strany verejnosti, my sme si nemohli dovoliť podporiť niečo, s čím nesúhlasíme," vysvetlila Neveďalová odmietavé stanovisko sociálno-demokartockých poslancov EP voči spornej dohode.

Na otázku TASR, či dnešné hlasovanie o ACTA znamená, že je táto dohoda definitívne odložená "ad acta," slovenská europoslankyňa povedala, že už neexistuje cesta späť. V EÚ dohoda platiť nebude.