Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament vyjadril vážne obavy nad stavom práva na Malte

Maltská zástava stiahnutá na pol žrde na kostole počas pohrebu zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphny Caruanovej Galiziovej v maltskom meste Mosta. Foto: TASR/AP

Malta, ktorá je najmenším štátom Európskej únie, už oznámila, že dôkladne prepracuje zákony o nactiutŕhaní tak, aby boli novinári lepšie chránení.

Brusel 16. novembra (TASR) - Európsky parlament vyjadril "vážne obavy" nad stavom práva na Malte, a to po vražde známej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Ostrovná krajina už oznámila, že dôkladne prepracuje zákony o nactiutŕhaní tak, aby boli novinári lepšie chránení. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Zákonodarcovia Európskeho parlamentu prijali drvivou väčšinou hlasov rezolúciu, podľa textu ktorej majú vážne obavy týkajúce sa "demokracie a základných práv vrátane slobody médií a nezávislosti polície i justície" na Malte - v najmenšom štáte Európskej únie.

Tento krok EP si vynútila vražda 53-ročnej novinárky a ostrej kritičky maltskej vlády Caruanovej Galiziovej zo 16. októbra, ktorú zabila len niekoľko metrov od jej domu na Malte bomba nastražená v jej aute.

Za rezolúciu hlasovalo 466 europoslancov, proti 49 a 167 sa zdržalo.

Zákonodarcovia vyzvali Európsku komisiu, aby "nadviazala dialóg s maltskou vládou o fungovaní zákonnosti na Malte a zaručila rešpektovanie európskych hodnôt".

V rezolúcii sa takisto uvádza, že "polícia na Malte nevyšetrila niekoľko vážnych obvinení z korupcie a z porušovania povinnosti zabraňovať praniu špinavých peňazí a dohliadať na banky", čo predstavuje "hrozbu pre vládu zákona".

Malta sa stala členským štátom EÚ v roku 2004.