Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

ESĽP pozastavil posudzovanie sťažností proti Rusku

Na snímke zahmlené Červené námestie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa údajov zverejnených v januári zo 70.000 prípadov, ktoré súd sídliaci vo francúzskom meste Štrasburg rieši, 24 percent podali ruskí občania.

Štrasburg 17. marca (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), orgán Rady Európy (RE), rozhodol, že pozastaví posudzovanie všetkých sťažností voči Ruskej federácii. Uvádza sa to vo vyhlásení tlačovej služby ESĽP, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Vo vyhlásení zverejnenom v stredu sa píše, že posudzovanie sťažností je pozastavené, kým sa v práci ESĽP neurčia právne dôsledky vystúpenia Ruskej federácie z Rady Európy.

Podľa údajov zverejnených v januári zo 70.000 prípadov, ktoré súd sídliaci vo francúzskom meste Štrasburg rieši, 24 percent podali ruskí občania. Ďalších vyše 20 percent podali Turci, 16 percent Ukrajinci a osem percent Rumuni.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v utorok jednomyseľne schválilo uznesenie, podľa ktorého Rusko nemôže zostať členom tejto organizácie.

V ten istý deň ruská vláda oznámila RE, že z nej vystupuje a upúšťa aj od svojich záväzkov vyplývajúcich z Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Výbor ministrov RE následne - v stredu - rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska z RE. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov.

Výbor ministrov RE po konzultácii s PZ RE rozhodol ešte 25. Februára, teda deň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, o pozastavení zastúpenia Ruska v Rade Európy.

Rusko sa stalo členom Rady Európy 28. februára 1996.

Šéf medzinárodného ľudskoprávneho projektu Agora Pavel Čikov vysvetlil, že po vystúpení Ruskej federácie z RE a vyňatia spod jurisdikcie ESĽP sa budú môcť Rusi sťažovať na porušovanie svojich práv zo strany úradov vo výboroch OSN. Tie im však nemôžu priznať peňažnú náhradu.