Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pre všetkých evakuovaných z Dortmundu už našli náhradné bývanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

S núdzovým útočiskom, v ktorom sa už v skorých ranných hodinách ozýval plač hladných detí a v ktorom nebola šanca na bežné hygienické podmienky, nebola väčšina nocľažníkov spokojná.

Dortmund 22. septembra (TASR) - Viac ako 750 ľudí museli vo štvrtok večer a v priebehu noci nadnes evakuovať v nemeckom Dortmunde z komplexu výškových budov Hannibal II v mestskej časti Dorstfeld, a to pre vážne nedostatky v protipožiarnej ochrane objektu.

Stodvadsať z nich strávilo uplynulú noc v jednej z miestnych viacúčelových hál, ktorú najčastejšie využívajú na prípravu ľahkí atléti.

S núdzovým útočiskom, v ktorom sa už v skorých ranných hodinách ozýval plač hladných detí a v ktorom nebola šanca na bežné hygienické podmienky, nebola väčšina nocľažníkov podľa Západonemeckého rozhlasu (WDR) spokojná. Navyše ich prvé informácie prítomných sociálnych pracovníkov nepotešili, pretože naznačovali, že je problém zohnať adekvátne náhradné ubytovanie pre všetkých obyvateľov 300 prenajatých bytov evakuovaného objektu.

Napokon však mesto ohlásilo, že vďaka vlastným rezervám, ochote súkromníkov poskytnúť vlastné kapacity a iným možnostiam - konkrétne využitiu dvoch niekdajších ubytovní pre utečencov - našlo náhradné bývanie už pre všetkých, ktorí to po evakuácii potrebovali.

V hale, v ktorej strávili uplynulú noc, tak nemusí dnes prenocovať už nikto z nich.

Majiteľom evakuovanej budovy je spoločnosť Intown GmbH z Berlína, ktorá je i vlastníkom iba pred niekoľkými týždňami evakuovaného výškového domu vo Wuppertale.

Ako vyhlásil ešte vo štvrtok šéf krízového štábu mesta Dortmund Ludger Wilde, objekt si vyžiada značnú prestavbu po tom, čo majiteľ komplex stavebne pozmenil a v dôsledku toho prišiel o protipožiarne povolenie.

Bytovú časť podľa jeho slov nedelí dostatočný priestor od parkoviska v suteréne, takže cez šachty s priamym prepojením hrozí v prípade požiaru rýchle zadymenie celého komplexu. Navyše chýbajú dostatočné únikové cesty, zdôraznil Wilde, ktorý nedokázal predpovedať, koľko času si vyžiada náročné odstránenie nedostatkov.