Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Exekutíva EÚ navrhla zákon o monitorovaní lesov v Európe

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Návrh nového zákona preskúmajú Európsky parlament a Rada EÚ (členské štáty) v rámci riadneho legislatívneho postupu.

Brusel 22. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla zákon o monitorovaní lesov. Cieľom je odstrániť existujúce medzery v informáciách o európskych lesoch a vytvoriť komplexnú vedomostnú základňu o lesoch, aby mohli členské štáty, vlastníci a správcovia lesov zlepšiť reakciu na rastúci tlak na lesy a posilniť ich odolnosť . Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že lesy sú dôležitým spojencom v boji proti zmene klímy a strate biodiverzity a majú zásadný význam pre prosperujúce vidiecke oblasti a biohospodárstvo.

Európske lesy však trpia vplyvmi zmeny klímy a neudržateľnej ľudskej činnosti. Ich lepšie monitorovanie umožní prijať opatrenia na zvýšenie odolnosti lesov voči cezhraničným hrozbám, ako sú škodcovia, suchá a prírodné požiare, ktoré zhoršuje zmena klímy. Umožní to vznik nových obchodných modelov, ako je uhlíkové poľnohospodárstvo, a podporí súlad s právnymi predpismi EÚ.

V konečnom dôsledku nový zákon podľa EK pomôže posilniť schopnosť lesov plniť svoje environmentálne a sociálno-ekonomické funkcie vrátane úlohy prirodzených záchytov uhlíka.

Rámec monitorovania umožní zber a výmenu včasných a porovnateľných údajov o lesoch získaných kombináciou technológie pozorovania Zeme a pozemných meraní.

V súčasnosti sú informácie o stave lesov a využívaní lesných zdrojov a služieb rozptýlené a neúplné, často zastarané a zostavované s použitím odlišných definícií, čo vedie k značným medzerám v poznatkoch.

Rámec monitorovania pomôže vytvoriť integrovanú správu lesov tým, že zabezpečí spoluprácu medzi členskými štátmi a povzbudí ich, aby vypracovali dlhodobé plány lesného hospodárstva. Návrh EK nezavádza nové administratívne požiadavky pre podniky, vlastníkov lesov a lesníkov.

Novým právnym predpisom sa podporí aj nový trh pre poskytovateľov digitálnych monitorovacích služieb vrátane vysokého počtu malých a stredných podnikov a inovatívnych startupov.

V neposlednom rade návrh EK podporí vykonávanie ďalších kľúčových právnych predpisov, ako sú nariadenie o využívaní pôdy, zmene vo využívaní pôdy a lesnom hospodárstve (LULUCF), smernica o biotopoch a smernica o vtákoch, nariadenie o odlesňovaní, ako aj certifikácia odstraňovania uhlíka a zákon o obnove prírody.

Komisia v stredu prijala aj návrh na aktualizovanú správu lesov EÚ, ktorej cieľom je vytvoriť obnovenú, inkluzívnu a interdisciplinárnu expertnú skupinu členských štátov kompetentnú pre všetky záležitosti lesného hospodárstva, ktorá by odrážala všetky environmentálne, sociálne a hospodárske ciele stratégie lesného hospodárstva Únie.

Exekutíva EÚ zverejnila zároveň správu o lesných požiaroch v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike v roku 2022. Vyplýva z nej, že v roku 2022 bolo v EÚ spálených takmer 900.000 hektárov pôdy, čo zodpovedá približne veľkosti Korziky.

Návrh nového zákona preskúmajú Európsky parlament a Rada EÚ (členské štáty) v rámci riadneho legislatívneho postupu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)