Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kosovského Expremiéra Haradinaja prepustili z väzenia ICTY

Bývalý kosovský premiér Ramuš Haradinaj si podáva ruku s neznámou ženou pred začatím procesu v súdnej sieni Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu 14. marca 2005. Foto: TASR/AP

Haradinaj v opakovanom procese pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) čelí obvineniam v súvislosti s vojnovými zločinmi spáchanými v lete 1998 v obci Jablanica.

Priština 10. mája (TASR) - Z vojnových zločinov obžalovaného bývalého kosovského premiéra Ramusha Haradinaja dnes, až do vynesenia verdiktu, prepustili z väzenia haagskeho tribunálu OSN.

Haradinaj, ktorý počas kosovskej vojny z rokov 1998-99 pôsobil ako veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK), sa vrátil do Prištiny, oznámil server Gazeta Express.

Haradinaj s dvoma spoluobvinenými v opakovanom procese pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) čelí obvineniam v súvislosti s vojnovými zločinmi spáchanými v lete 1998 v obci Jablanica, kde sa nachádzal zajatecký tábor UCK, ktorá bojovala proti srbským jednotkám.

Po oslobodzujúcom verdikte z roku 2008 proces vlani v auguste obnovili. Jedným z dôvodov bolo zastrašovanie svedkov počas prvého pojednávania. V opakovanom procese žalobu skrátili na šesť z pôvodných 37 bodov.

Záverečné reči žaloby a obhajoby sú naplánované na 25. a 26. júna.

Haradinaj, šéf opozičnej Aliancie pre budúcnosť Kosova (AAK), je najvyššie postaveným kosovským Albáncom, ktorého ICTY obžaloval. Žalobu zverejnili začiatkom roku 2005, keď bol kosovským premiérom. Haradinaj, ktorý patrí k populárnym kosovským politikom, následne rezignoval a predstúpil pred tribunál.