Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Novým šéfom FBI sa zrejme stane bývalý Bushov človek

James Comey na snímke z roku 2004. Foto: TASR/AP

Jamesa Comeya považovali demokrati za hrdinu, keď odmietal dať súhlas na Bushov program odpočúvania bez súdneho príkazu.

Washington 30. mája (TASR) - Americký prezident Barack Obama plánuje vymenovať za budúceho šéfa FBI bývalého námestníka ministra spravodlivosti v Bushovej administratíve Jamesa Comeya. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na tri zdroje, ktoré si želali ostať v anonymite.

Comey by mal nahradiť terajšieho riaditeľa FBI Roberta Muellera, ktorý prevzal úrad krátko pred útokmi z 11. septembra 2001. Očakáva sa, že Mueller odstúpi na jeseň tohto roku.

Comeya považovali demokrati za hrdinu, keď odmietal dať súhlas na Bushov program odpočúvania bez súdneho príkazu. Bolo to v čase, keď zastupoval hospitalizovaného ministra Johna Ashcrofta. Po tom, čo Comey aj Mueller pohrozili rezignáciou, Bush program prehodnotil.

Agentúra Reuters píše, že Obama uvažoval aj o Lise Monacovej, svojej poradkyni pre vnútornú bezpečnosť, ktorá hrala kľúčovú rolu pri riešení situácie okolo bombového útoku na bostonskom maratóne.