Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Fiala a Nehammer v stredu navštívia Izrael

Na archívnej snímke rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár chce touto návštevou vyjadriť solidaritu Rakúska s Izraelom po koordinovaných útokoch palestínskeho hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra.

Praha/Viedeň 24. októbra (TASR) - Český premiér Petr Fiala v stredu odcestuje do Izraela spolu s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom. V utorok to spravodajkyni TASR potvrdil hovorca úradu českej vlády Václav Smolka.

Nehammer a Fiala majú v Izraeli naplánované stretnutia s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom.

"Cieľom rokovaní (českého premiéra) bude podpora Izraela vrátane koordinácie v kontexte Európskej rady, ktorá zasadá tento týždeň," uviedol Smolka v príspevku na sociálnej sieti. Zasadnutie Európskej rady, známe ako summit EÚ, sa uskutoční vo štvrtok a piatok.

Rakúsky kancelár chce touto návštevou vyjadriť solidaritu Rakúska s Izraelom po koordinovaných útokoch palestínskeho hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorých zahynulo 1400 ľudí, citovala agentúra APA vyhlásenie Nehammerovej kancelárie. Dodala, že kancelár sa má v Izraeli stretnúť aj s rodinou rakúsko-izraelského občana, ktorého zajali militanti Hamasu.

V utorok Nehammer vo Viedni hovoril s dezignovaným izraelským veľvyslancom v Rakúsku Davidom Roetom o aktuálnej situácii v Izraeli. "Stojíme pevne na strane Izraela a Izraelčania sa môžu spoľahnúť na Rakúsko," povedal spolkový kancelár.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)