Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz: Konanie voči Maďarsku potvrdzuje, že Brusel stojí za Sorosom

Na archívnej snímke GEORGE SOROS. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci maďarského parlamentu schválili 20. júna balík zákonov na potlačenie migrácie.

Budapešť 19. júla (TASR) - Ďalšie konanie Európskej komisie voči Maďarsku - podľa maďarskej vládnej strany Fidesz - potvrdzuje, že Brusel stojí na strane organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa presadzujúcich prisťahovalectvo. Informovala o tom agentúra MTI.

Balík protimigračných zákonov označovaný ako "Zastavme Sorosa" a novela ústavy zakazujúca usadzovanie prisťahovalcov stoja v ceste Sorosovým organizáciám, preto teraz Maďarsko čelí postihom zo strany EK, uviedol vo štvrtok Fidesz v reakcii na iniciovanie právneho konania voči Budapešti.

Podľa Fideszu táto skutočnosť svedčí o tom, že Soros má svojich ľudí aj v Európskej komisii. Súčasné konanie podľa nej predstavuje ďalšie vyvíjanie politického nátlaku na Maďarsko.

Hovorca komisie Margaritis Schinas vo štvrtok v Bruseli uviedol, že EK poslala maďarskej vláde oficiálny list s výzvou, čím sa začne právne konanie vo veci v júni schváleného balíka protimigračných zákonov a s ním súvisiacou novelou ústavy. Dodal, že ustanovenia týchto právnych noriem považujú experti komisie z viacerých hľadísk za sporné.

Poslanci maďarského parlamentu schválili 20. júna balík zákonov na potlačenie migrácie. Podľa nich bude možné trestne stíhať napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach