Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Protidrogovú operáciu na Filipínach zrejme opäť vykoná polícia

Na archívnej snímke filipínski muži kľačia s rukami za hlavou počas policajnej operácie Vojna proti drogám. Foto: TASR AP

Duterte v októbri pod tlakom verejnosti odobral kompetencie polícii. Vlnu kritiky vtedy vyvolalo zabitie troch ľudí, obvinených z drogovej činnosti.

Manila 23. novembra (TASR) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte pravdepodobne znova poverí políciu, aby realizovala mohutnú protidrogovú operáciu v krajine. Povedal to vo štvrtok prezidentov hovorca Harry Roque, ktorého slová vyvolali obavy ľudskoprávnych aktivistov z ďalšieho krviprelievania.

Duterte v októbri pod tlakom verejnosti odobral kompetencie za protidrogovú operáciu polícii a poveril ňou filipínsky protidrogový úrad. Rozhorčenie verejnosti vyvolalo zabitie troch tínedžerov, obvinených z drogovej činnosti, uviedla agentúra DPA.

"Je veľmi pravdepodobné, že (protidrogová operácia) sa vráti filipínskej národnej polícii," naznačil Roque a dodal, že "rozhodnutie by podľa neho malo padnúť veľmi skoro."

Na otázku, či prezident Duterte nie je spokojný s prácou protidrogového úradu, odpovedal, že hlava štátu iba nechce, aby sa situácia zhoršila.

Human Rights Watch (HRW) - medzinárodná ľudskoprávna organizácia so sídlom v New Yorku - varovala pred ďalším protizákonným zabíjaním.

Z policajných záznamov vyplýva, že od spustenia protidrogovej vojny 30. júna 2016 až do 16. septembra tohto roka zomrelo pri ozbrojených zrážkach s políciou minimálne 3850 údajných páchateľov drogových trestných činov.

Organizácie na ochranu ľudských práv však hlásia vyšší počet mŕtvych a požadujú nezávislé vyšetrovanie prípadnej úlohy prezidenta Duterteho na tomto násilí.

Úrady taktiež preverujú smrť takmer 11.000 osôb. V týchto prípadoch treba určiť, či ich úmrtie súviselo s drogovou kriminalitou, alebo to bola práca najatých zabijakov.