Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Filmové ceny Donatellov Dávid ovládla dráma Ja kapitán

Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme v piatok 3. mája 2024. Foto: TASR/AP

Donatellovho Dávida odovzdávali už po 69-krát. Soška, ktorú dostávajú víťazi, je zmenšenou kópiou svetoznámej sochy Dávida, ktorú vytvoril taliansky umelec Donatello okolo roku 1440.

Rím 4. mája (TASR) - Dráma o utečencoch "Ja kapitán" režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Snímka, ktorá sleduje dvoch afrických migrantov na ich ceste do Európy, získala na slávnostnom ceremoniáli v Ríme sedem cien - v kategóriách najlepší film, najlepší režisér, najlepší producent, najlepšia kamera, najlepší strih, najlepší zvuk a najlepšie vizuálne efekty.

"Ja kapitán" (Io capitano, 2023) bol v tomto roku nominovaný aj na americkú Cenu Akadémie (Oscara) v kategórii najlepší cudzojazyčný film, ale vyšiel naprázdno. Na vlaňajšom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal 12 cien.

Komédia "Aj zajtra je deň" (C'e ancora domani, 2023), režisérsky debut Paoly Cortellesiovej, skončil so šiestimi cenami na druhom mieste. Tento čiernobiely film o rímskej rodine v povojnových rokoch bol s viac ako 4,5 milióna predaných vstupeniek komerčne najúspešnejším talianskym filmom minulého roka.

Cortellesiová bola za tento film ocenená aj ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe a najlepšia začínajúca režisérka. Ocenenie získala aj ako spoluautorka pôvodného scenára.

Francúzska dráma "Anatómia pádu" (Anatomie d'une chute, 2023) s nemeckou herečkou Sandrou Hüllerovou v hlavnej úlohe získala cenu ako najlepší zahraničný film. Snímka na marcovom udeľovaní Oscarov triumfovala v kategórii najlepší pôvodný scenár.

Donatellovho Dávida odovzdávali už po 69-krát. Soška, ktorú dostávajú víťazi, je zmenšenou kópiou svetoznámej sochy Dávida, ktorú vytvoril taliansky umelec Donatello okolo roku 1440.