Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Filmový festival Berlinale bude mať nové dvojčlenné vedenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Chatrian, ktorý šéfoval doteraz filmovému festivalu vo švajčiarskom Locarne, označil pôsobenie v čele Berlinale za veľkú výzvu.

Berlín 22. júna (TASR) - Dietera Kosslicka (70) na čele tradičného filmového festivalu Berlinale v nemeckej metropole nahradí dvojica Carlo Chatrian z Talianska (46) ako umelecký riaditeľ a Mariette Rissenbeeková z Holandska (62) ako výkonná riaditeľka.

V Berlíne o tom v piatok informovala nemecká štátna ministerka kultúry Monika Grüttersová, ktorá je súčasne aj predsedníčkou príslušnej dozornej rady.

Chatrian, ktorý šéfoval doteraz filmovému festivalu vo švajčiarskom Locarne, označil pôsobenie v čele Berlinale za veľkú výzvu, ku ktorej pristúpi s maximálnou vážnosťou, ale súčasne aj za príležitosť. Je podľa vlastných slov hrdý a cíti sa poctený, že sa stáva súčasťou dlhej a slávnej histórie Berlinale. Súčasne v anglickom jazyku požiadal o trpezlivosť, aby si osvojil nemčinu.

Rissenbeeková, ktorá od 80. rokov minulého storočia žije v Nemecku, je v súčasnosti úradujúcou šéfkou German Films, zahraničného zastúpenia pre nemecké filmy. Podľa vlastných slov sa veľmi teší na riadenie festivalu, ktorý sa pod jej a Chatrianovou taktovkou uskutoční po prvý raz v roku 2020, informovala tlačová agentúra DPA.

Už niekoľko mesiacov sa horúčkovito hľadal nástupca Kosslicka, ktorý stál na čele festivalu od roku 2001 a ktorý avizoval, že už nemieni pokračovať vo funkcii po vypršaní platného kontraktu v máji 2019. Naposledy bude teda riaditeľom tejto renomovanej prehliadky v dňoch 7.-17. februára 2019.