Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ zatiaľ neplánuje plošné zdanenie elektronických cigariet

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Elektronické cigarety sa v súčasnosti zdaňujú v deviatich krajinách, napríklad, v Taliansku, Fínsku a Grécku.

Brusel 12. januára (TASR) - Plošné zdanenie čoraz obľúbenejších elektronických cigariet v EÚ sa zatiaľ neplánuje. Európska komisia sa v piatok vyjadrila proti predloženiu príslušného návrhu zákona. Podľa nej existuje o tomto relatívne novom trhu príliš málo údajov a je "ťažké predpovedať, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať".

Elektronické cigarety sa v súčasnosti zdaňujú v deviatich krajinách, napríklad, v Taliansku, Fínsku a Grécku. V týchto cigaretách sa zohrieva tekutina a používatelia inhalujú výpary. Údajne sú menej škodlivé ako klasické cigarety. EK však uvádza, že zatiaľ nie je jasné, do akej miery sú tieto výpary škodlivé. Z tohto hľadiska si preto e-cigarety vyžadujú "opatrné približovanie" k harmonizovaným daňovým pravidlám.

Daňové záležitosti sú v rámci EÚ v právomoci jednotlivých štátov, ktoré môžu zavádzať dane a stanovovať sadzby. EK môže navrhovať rámcové podmienky, napríklad, minimálne sadzby daní. Členské štáty ich však musia jednohlasne prijať. Štáty vyzvali komisiu, aby preskúmala daňové pravidlá pre cigarety a podobné produkty. Brusel sa touto témou bude znova zaoberať v roku 2019.