Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Fínski poslanci zvolili za nového premiéra Alexandra Stubba

Fínsky premiér Alexander Stubb. Foto: TASR/AP

Nového premiéra oficiálne uvedie do úradu v utorok prezident Sauli Niinistö.

Helsinki 23. júna (TASR) - Fínsky parlament dnes rozhodol, že novým premiérom sa stane Alexander Stubb, líder liberálno-konzervatívnej Strany národnej koalície.

Stubb, doterajší minister pre európske záležitosti a zahraničný obchod, povedie koaličnú vládu zloženú z piatich strán. V úrade nahradí svojho straníckeho kolegu Jyrkiho Katainena, ktorý pôsobil ako premiér od júna 2011.

Poslanci 200-členného fínskeho parlamentu podporili Stubba a jeho zrekonštruovanú vládu pomerom hlasov 98 ku 76; 25 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo, uviedla agentúra DPA.

Nového premiéra oficiálne uvedie do úradu v utorok prezident Sauli Niinistö, ktorý súčasne vymenuje aj nových ministrov pre európske záležitosti a zahraničný obchod, zdravotníctva, dopravy a poľnohospodárstva.

Stubbova vláda povedie krajinu do ďalších parlamentných volieb, plánovaných na apríl 2015. Podľa dohody lídrov koaličných strán kabinet nadviaže na politiku doterajšej Katainenovej vlády.

Stubb, ktorý je mimoriadne obľúbený u mladých voličov, chce, aby neutrálne Fínsko vstúpilo v nasledujúcich rokoch do NATO. Fínsko zdieľa 1340-kilometrovú hranicu s Ruskom, ktoré ostro vystupuje proti rozširovaniu Severoatlantickej aliancie.