Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Frakcia Fideszu navrhne za predsedu parlamentu opäť Lászlóa Kövéra

Foto: TASR/Martin Baumann

Strany sa dohodli na štruktúre parlamentu, v rámci ktorej bude naďalej fungovať 15 výborov.

Budapešť 25. apríla (TASR) - Parlamentná frakcia maďarskej vládnucej strany Fidesz navrhne 8. mája na ustanovujúcej schôdzi Národného zhromaždenia za predsedu parlamentu opäť Lászlóa Kövéra. Oznámil to v stredu v Budapešti po rokovaniach parlamentných strán podpredseda Fideszu Gergely Gulyás.

Strany sa podľa jeho slov dohodli na štruktúre parlamentu, v rámci ktorej bude naďalej fungovať 15 výborov.

"K dohode došlo aj v obsadzovaní parlamentných funkcií, pričom každá strana bude rešpektovať právo ďalších strán na nomináciu. Počet funkcií podpredsedov parlamentu zostáva nezmenený. Vládnuci blok Fidesz-KDNP obsadí tri z piatich podpredsedníckych postov a dvoch podpredsedov nominuje opozícia," cituje Gulyása spravodajský server 168ora.hu.

Z parlamentných výborov desať bude riadiť predseda z vládneho bloku a päť kresiel predsedov výborov obsadí opozícia. Jobbik ako najväčšia opozičná frakcia môže nominovať predsedu národnobezpečnostného výboru, ale aj predsedu výboru pre rozvoj podnikania.

Nominant Maďarskej socialistickej strany (MSZP) povedie výbor pre prosperitu, zástupca ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) bude predsedom výboru pre udržateľný rozvoj a na čele výboru pre rozpočet bude stáť nominant Demokratickej koalície (DK), dodal podpredseda Fideszu.

Vládny blok Fidesz-KDNP získal vo voľbách 133 mandátov, Jobbik obsadí 26 poslaneckých kresiel, blok MSZP - Dialóg 20 kresiel, DK deväť kresiel a LMP osem kresiel. Zvyšné tri poslanecké miesta v Národnom zhromaždení obsadí jeden nezávislý poslanec, jeden poslanec za stranu Spolu (Együtt) a zástupca nemeckej menšiny v Maďarsku.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)