Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzska ministerka kritizuje Depardieua za sexistické správanie

Na archívnej snímke z 22. mája 2015 herec Gerard Depardieu. Foto: TASR/AP

Depardieu viacerým podozreniam zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania čelí od roku 2020.

Toulouse 15. decembra (TASR) - Francúzska ministerka kultúry Rima Abdulová-Malaková v piatok odsúdila najnovšie sexistické výroky a správanie herca Gérarda Depardieua a vyhlásila, že tento herec robí Francúzsku hanbu.

Ministerka podľa agentúry AFP reagovala na hercove poznámky, ktoré zazneli v dokumentárnom filme Pád zlobra odvysielanom nedávno televíziou France 2.

Film vznikol počas hercovej návštevy v Severnej Kórei. Depardieu v ňom opakovane vyslovuje explicitné sexuálne poznámky, robí nevhodné gestá a vydáva zvuky napodobňujúce sexuálny akt. Počas prehliadky žrebčína objasňuje, prečo - podľa neho - ženy majú rady jazdu na koni a čo konkrétne im robí dobre.

Podľa ministerky boli tieto komentáre "absolútne šokujúce". Dodala, že hercovo správanie ju "znechutilo". Odsúdila "postoj, ktorý má byť žartom a provokáciou", ale v skutočnosti je neúctivý a nedôstojný a robí hanbu aj Francúzsku, keďže Depardieu je celosvetovo známym zástupcom francúzskej kinematografie.

Abdulová-Malaková súčasne uviedla, že "režiséri rozhodnú, či Depardieu bude mať v budúcnosti úlohy vo filmoch alebo nie". Podotkla, že teraz mu "na stôl sotva prichádza veľa ponúk".

Herec - ktorý má na konte viac ako 200 titulov vrátane komédie Zelená karta z roku 1990 a seriálu Marseille z produkcie strímovacej služby Netflixu - bol v októbri nútený pozastaviť svoju kariéru.

Od polovice septembra je totiž stíhaný na základe trestného oznámenia herečky Helene Darrasovej, ktorá ho obviňuje zo sexuálneho napadnutia počas nakrúcania v roku 2007.

Depardieu však viacerým podozreniam zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania čelí od roku 2020. Vznieslo ich voči nemu 14 žien, avšak len tri z nich súhlasili s výsluchom na polícii a žiadna z nich ho nezažalovala - obávali sa, že ich tvrdenia nebudú mať žiadnu váhu v porovnaní s hercovým statusom vo francúzskom filmovom priemysle.

Gérard Depardieu bol obžalovaný len v prípade sexuálneho obťažovania a znásilnenia francúzskej herečky Charlotte Arnouldovej.

Depardieu všetky obvinenia odmieta. "Nie som násilník ani predátor,“ povedal v rozhovore pre konzervatívny francúzsky denník Le Figaro v októbri tohto roku. "Žiadnu ženu som nikdy neobťažoval," dodal herec, ktorý v súčasnosti žije v Rusku.

Agentúra AFP dodala, že za "škandalózne" komentáre na adresu žien, odvysielané v televízii France 2, kanadská provincia Québec v stredu Depardieuovi odňala svoje najvyššie vyznamenanie.

Okrem toho sa vo Francúzsku tento týždeň začalo vyšetrovanie okolností smrti herečky, ktorá ako jedna z prvých obvinila Depardieua zo sexuálneho útoku. Viaceré médiá totiž uviedli, že 60-ročná Emmanuelle Debeverová, ktorá zomrela 7. decembra, v deň odvysielania dokumentu na TV France 2, spáchala samovraždu.