Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Muž, ktorého zastrelila francúzska polícia, bol radikálny islamista

Francúzska polícia sa vlámala do mužovho bytu v severovýchodnom meste Štrasburg. Foto: TASR/AP Photo

K prestrelke, pri ktorej zahynul muž-tridsiatnik, došlo po tom, ako sa polícia vlámala do jeho bytu v severovýchodnom meste Štrasburg.

Paríž 7. októbra (TASR) - Muž, zastrelený francúzskou políciou počas dnešnej protiteroristickej akcie v meste Štrasburg, bol trestaný drogový díler, ktorý sa stal vyznávačom radikálneho islamu a jeho odtlačky prstov sa našli na granáte, hodeného minulý mesiac do židovského obchodu na severnom parížskom predmestí Sarcelles. Informovali o tom úrady.

Parížsky prokurátor pre teroristické trestné činy Francois Molins dnes uviedol na tlačovej konferencii, že 33-ročný Jeremy Sidney bol "známy členstvom z džihádistickom hnutí" (džihád - svätá vojna moslimov proti neveriacim).

Štrasburský prokurátor Patrick Poirret na svojej vlastnej tlačovej konferencii informoval, že Sidney pôsobil ako "veľmi odhodlaný a pravdepodobne mal v úmysle zomrieť ako mučeník". Nedávno si oholil bradu, čo je znak prípravy na mučenícku smrť.

Parížsky prokurátor Molins tiež oznámil, že pri dnešných celoštátnych protiteroristických raziách bolo takisto zatknutých desať osôb, u ktorých sa našiel "zoznam židovských organizácií", munícia a finančná hotovosť.

Protiteroristické akcie vo viacerých francúzskych mestách sa uskutočnili v rámci vyšetrovania útoku z 19. septembra na predajňu s kóšer potravinami v Sarcelles.

Polícia sa mu vlámala do bytu

K prestrelke, pri ktorej zahynul muž-tridsiatnik, došlo po tom, ako sa polícia vlámala do jeho bytu v severovýchodnom meste Štrasburg. Traja policajní dôstojníci utrpeli mierne zranenia.

Francúzska polícia navyše v rámci vyšetrovania útoku na židovskú predajňu z 19. septembra zadržala približne 10 ľudí. Dve osoby v kapucniach oblečené v čiernom vtedy do obchodu priniesli balík s malou bombou. Útočníci ušli skôr, než došlo k explózii.

Miestna židovská komunita následne vyjadrila obavy, že incident súvisí s hnevom moslimov kvôli protiislamskej snímke Nevinnosť moslimov či karikatúram proroka Mohameda, ktoré predtým zverejnil francúzsky magazín Charlie Hebdo.