Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Francúzske predsedníctvo: Macron na rokovaniach dosiahol svoj cieľ

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Postoj Paríža je podobný postoju ruskej strany, ktorá v stredu hovorila o prvých "pozitívnych signáloch" po utorňajšom stretnutí Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Brusel/Paríž 10. februára (TASR) - Cesty francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona do Moskvy, Kyjeva a Berlína dosiahli svoj cieľ tým, že umožnili "pokrok" pri znižovaní napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedla to v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske predsedníctvo v Rade EÚ.

Podľa Paríža však v urovnávaní sporu medzi Ruskom a Ukrajinou netreba očakávať "okamžité výsledky".

"Cieľ bol dosiahnutý," uviedlo v tejto súvislosti francúzske predsedníctvo s tým, že cieľom Macronovej iniciatívy bolo, "aby si každý mohol dať prestávku a vziať do úvahy spôsoby deeskalácie napätia na hraniciach medzi Ruskom a Ukrajinou".

Postoj Paríža je podľa uvedeného vyhlásenia podobný postoju ruskej strany, ktorá v stredu hovorila o prvých "pozitívnych signáloch" po utorňajšom stretnutí Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V pondelok mu prechádzali Macronove rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
Na archívnej snímke z 8. februára 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) si podáva ruku s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom po spoločnej tlačovej konferencii v rámci ch stretnutia v Kyjeve.
Foto: TASR/AP

"Otvorili sme perspektívy, sú tam prvky, ktoré nám umožňujú uvažovať o zaujímavých riešeniach dnešných problémov," uvádza sa v stanovisku francúzskeho predsedníctva.

Podľa AFP však francúzska vláda tvrdí, že "pre také zložité témy, ktoré zahŕňajú toľko partnerov v tak nestálom kontexte" je nevyhnutné, aby bola možnosť stanoviť nové harmonogramy stretnutí a poskytnúť im potrebný čas.

Paríž za "veľmi dôležité" považuje najmä to, aby pokračovali rokovania o implementácii dohôd z Minska z roku 2015, ktoré by mali viesť k ukončeniu vojny na východe Ukrajiny.

Po stretnutí v takzvanom normandskom formáte, ktoré sa konalo 26. januára v Paríži, sa ďalšie rokovania vyjednávačov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa uskutočnia vo štvrtok v Berlíne.

spravodajca TASR Jaromír Novak