Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzske úrady a polícia sa pripravujú na ďalšie protesty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na nutnú mobilizáciu policajných zložiek boli vo Francúzsku zrušené viaceré športové podujatia naplánované na sobotu.

Paríž 14. decembra (TASR) - Časť účastníkov protivládnych protestov vo Francúzsku odmietla výzvu vedenia krajiny, aby zrušili protesty plánované na sobotu. Vzhľadom na to úrady veľkých miest podnikajú opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochranu majetku.

Ako v piatok informoval internetový portál denníka Le Monde, na sobotu povolajú v Paríži do služby približne rovnaký počet policajtov ako minulú sobotu, keď ich v uliciach hliadkovalo 8000. K dispozícii bude aj 14 obrnených vozidiel.

Posilnená bude ochrana Elyzejského paláca, ktorý je sídlom prezidenta republiky, budov ministerstva vnútra, Národného zhromaždenia a úradu vlády, ako i ďalších objektov - v závislosti od vývoja situácie.

Z preventívnych dôvodov bude v Paríži i ďalších mestách zatvorených mnoho múzeí, galérií a ďalších pamätihodností. Rovnaké rozhodnutie prijali aj manažéri obchodov s luxusným tovarom ako Gucci, Saint-Laurent a Boucheron. Obchodné domy ako Printemps či Galeries Lafayette, alebo reťazec Monoprix zatiaľ nezverejnili, či budú mať v sobotu otvorené. Vo viacerých ich pobočkách však počas nedávnych protestov tzv. žltých viest zaznamenali prípady ničenia tovaru, krádeže a rabovanie.

Múzeum človeka, ktoré zaberá jedno krídlo paláca Palais de Chaillot na námestí Place de Trocadéro, preložilo pre protest žltých viest na nedeľu projekt venovaný 70. výročiu prijatia Deklarácie ľudských práv, ktoré pripravovalo spolu s divadlom Théâtre de Chaillot.

Parížsky policajný prefekt Michel Delpuech podľa portálu RTL uviedol, že po skúsenostiach z minulej soboty sa bezpečnostné zložky sústredia na to, aby dôslednejšie bránili opakovaniu scén ničenia a rabovania, pričom rátajú s tým, že v Paríži sa zídu tí najradikálnejší z aktivistov hnutia žltých viest, ale aj delikventi. Za jednu z prioritných úloh pre policajtov na sobotu označil ich mobilitu a schopnosť rýchleho presunu na miesta, kde by mohli hroziť výtržnosti.

Vzhľadom na nutnú mobilizáciu policajných zložiek boli vo Francúzsku zrušené viaceré športové podujatia naplánované na sobotu.

Francúzska vláda tento týždeň vyzvala "žlté vesty", aby odvolali na sobotu naplánované zhromaždenia, pričom uviedla, že pokračovanie protestov je nerozumné v atmosfére, ktorá vznikla v dôsledku útoku na vianočných trhoch v Štrasburgu. Vláda poukázala aj na únavu príslušníkov policajných zložiek po vyše troch týždňoch mobilizácie "žltých viest".

Protesty a blokády ciest vo Francúzsku sa začali 17. novembra, keď ľudia oblečení do reflexných žltých viest demonštrovali proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom, ktoré prezidenta Emmanuela Macrona obviňuje, že je prezidentom boháčov.

Protesty žltých viest si podľa najnovšej bilancie vyžiadali šesť mŕtvych a niekoľko stoviek zranených.

Protesty neprestávajú napriek tomu, že Macron v pondelok avizoval zvýšenie minimálnej mzdy o 100 eur, oslobodenie príjmu za prácu nadčas od daní, ako aj opatrenia na podporu seniorov s dôchodkom nižším ako 2000 eur. Požiadal tiež firmy, aby svojim zamestnancom vyplatili koncoročný bonus, ak im to ekonomická situácia umožňuje.