Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzski záchranári evakuovali po záplavách z kempingov 1600 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záplavami najhoršie zasiahnutý bol department Gard, kde z letného táboriska pri obci Saint-Julien-de-Peyrolas evakuovali 119 detí, z ktorých mnohé pochádzali z Nemecka.

Paríž 10. augusta (TASR) - Stovky francúzskych záchranárov evakuovali vo štvrtok i s pomocou vrtuľníkov zhruba 1600 ľudí prevažne z kempingov v troch departmentoch na juhu Francúzska, kde prudké lejaky spôsobili bleskové záplavy a rozvodnenie riek.

S odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba o tom informovala agentúra AP.

Záplavami najhoršie zasiahnutý bol department Gard, kde z letného táboriska pri obci Saint-Julien-de-Peyrolas evakuovali 119 detí, z ktorých mnohé pochádzali z Nemecka.

Vysokopostavený predstaviteľ tohto departmentu Thierry Dousset povedal pre televíznu stanicu BFM-TV, že v celom Garde evakuovali z piatich kempingov zhruba 750 ľudí. Podľa BFM-TV je nezvestnou osobou 70-ročný Nemec, ktorý dohliadal na jeden z kempingov a údajne ho v dodávke zmietla záplavová voda. Po mužovi pátrali aj potápači.

S drobnými poraneniami previezli do nemocníc v departmente Gard podľa miestnych úradov dovedna 10 ľudí vrátane štyroch nemeckých detí, ktoré v meste Bagnols-sur-Ceze hospitalizovali pre podchladenie.

Pri evakuáciách, ku ktorým došlo aj v departmentoch Ardeche a Drôme, pomáhalo asi 400 hasičov a žandárov.

Množstvo ciest zostalo v oblasti aj v noci na piatok neprejazdných. Podľa miestnych úradov nejaký čas potrvá, kým záplavy ustúpia. Ľudí preto vyzvali, aby ostali ostražití.