Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a krajiny Sahelu sa zaviazali, že posilnia boj proti IS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V oblasti Sahelu došlo koncom roka 2019 opäť k prudkému nárastu útokov islamistov, v ktorých prišli o život desiatky vojakov.

Paríž 14. januára (TASR) - Francúzsko a jeho päť partnerských krajín z oblasti Sahelu v západnej Afrike sa v pondelok zaviazali, že posilnia boj proti džihádistom, informovala agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a lídri Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru zdôraznili potrebu väčšej spolupráce a silnejších medzinárodných záväzkov pri realizácii súčasných plánov v oblasti Sahelu.

Hlavy štátov po summite v meste Pau vo francúzskych Pyrenejach takisto vyzvali Washington, aby pokračoval v poskytovaní "veľmi dôležitej podpory" po tom, ako vysokopostavený americký generál potvrdil, že Pentagón zvažuje zásadné zníženie počtu amerických vojakov v Afrike.

Macron na tlačovej konferencii povedal, že pošle ďalších 220 vojakov, aby posilnili približne 4500 francúzskych vojakov nasadených v misii Barkhane. Tá má za úlohu zabezpečovať výcvik a podporu miestnym silám.

Lídri krajín takisto vyzvali na spoločné úsilie s cieľom pomôcť ukončiť občiansku vojnu v Líbyi, ktorá narúša stabilitu v oblasti Sahelu.

Stovky demonštrantov sa v piatok zhromaždili v hlavnom meste Mali Bamako, aby protestovali proti prítomnosti francúzskych vojakov v krajine. Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová v sobotu uviedla, že politickí lídri musia zaujať jasnejšiu pozíciu v súvislosti s tým, čo chcú a čo nie. Zároveň pripomenula, že od roku 2013 prišlo v oblasti Sahelu o život 41 francúzskych vojakov.

Francúzsko začalo svoju intervenciu v Mali v roku 2013 - po tom, čo extrémisti prevzali kontrolu nad veľkými mestami na severe tejto krajiny a nanútili tamojšiemu obyvateľstvu striktný výklad islamského práva.

V oblasti Sahelu došlo koncom roka 2019 opäť k prudkému nárastu útokov islamistov, v ktorých prišli o život desiatky vojakov. Medzi obeťami je aj 13 francúzskych vojakov, ktorí zahynuli v novembri minulého roka pri zrážke vrtuľníkov v Mali. Vojaci smerovali na misiu proti bunkám IS v oblasti.