Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o vývoji tanku novej generácie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ministri v marci v Berlíne oznámili, že sa im podarilo odblokovať zastavený projekt a sa dohodli na rozdelení prác medzi obe krajiny.

Paríž 26. apríla (TASR) - Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Ministri obrany Francúzska a Nemecka - Sébastien Lecornu a Boris Pistorius - počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Nemecko a Francúzsko sa v roku 2017 dohodli na spoločnom vývoji bojového tanku novej generácie ako nástupcu francúzskych tankov Leclerc a nemeckých tankov Leopard od roku 2040. Plány sa však oneskorili v dôsledku rivality medzi francúzskymi a nemeckými priemyselnými spoločnosťami, aj v dôsledku rozdielnych priorít presadzovaných Parížom a Berlínom.

Ministri v marci v Berlíne oznámili, že sa im podarilo odblokovať zastavený projekt a sa dohodli na rozdelení prác medzi obe krajiny.

"Dnešný podpis je skutočným míľnikom," povedal Pistorius. "Toto nie je tank budúcnosti, ale budúcnosť tanku," dodal Lecornu.

MGCS nebude pozostávať len z jedného vozidla, ale zo systému vozidiel s posádkou aj bez posádky. Jeho súčasťou budú drony na ochranu, využije sa tiež umelá inteligencia a laserová technológia.

Projekt, financovaný rovnakým dielom z Paríža a Berlína a riadený nemeckým manažmentom, pôvodne viedla firma KMW+Nexter Defense Systems (KNDS), ktorá vznikla spojením francúzskej spoločnosti Nexter Systems a nemeckej spoločnosti Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Krehkú rovnováhu v roku 2019 narušilo pripojenie sa nemeckej spoločnosti Rheinmetall.

Piatková dohoda určuje výrobcov zodpovedných za kľúčové komponenty jednotlivých systémov vrátane podvozkov, veží a diel. Začínajú sa tiež rozhovory s výrobcami o vývoji prvotného prototypu.

"Cieľom je uzavrieť zmluvy do konca roka, čo je veľmi ambiciózne," povedal Pistorius. K projektu sa chcú pridať aj iné krajiny, napríklad Taliansko. Pistorius preto vyhlásil, že projekt bude otvorený pre ďalších partnerov, "ale už teraz musíme vypracovať zmluvy" medzi francúzskymi a nemeckými výrobcami.