Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Francúzsko dodá Arménsku vojenské vybavenie

Sergey Asstsetryan, etnický arménsky obyvateľ Náhorného Karabachu, prechádza svojím vozidlom sovietskej výroby okolo ruských mierových síl po tom, čo ho skontrolovali príslušníci azerbajdžanskej pohraničnej stráže na kontrolnom stanovišti Lachin na ceste z Náhorného Karabachu do Arménska v nedeľu, októbra v Azerbajdžane. 1, 2023. Foto: TASR/AP

Prevažne kresťanské Arménsko a väčšinovo moslimský Azerbajdžan viedli od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dve vojny o Náhorný Karabach.

Jerevan 3. októbra (TASR) – Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová počas utorkovej návštevy Arménska oznámila, že Paríž Jerevanu dodá vojenské vybavenie, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Francúzsko súhlasilo s tým, že v budúcnosti uzavrie s Arménskom kontrakty, ktoré umožnia dodávky vojenského vybavenia Arménsku, aby sa mohlo brániť," vyhlásila francúzska ministerka pred novinármi po ukončení rokovaní, ktoré sa podľa nej týkali bezpečnosti a obrany.

Prevažne kresťanské Arménsko a väčšinovo moslimský Azerbajdžan viedli od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dve vojny o Náhorný Karabach. Tento región je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale donedávna ho obývali predovšetkým etnickí Arméni.

Azerbajdžan prevzal nad Náhorným Karabachom kontrolu v septembri po bleskovej pozemnej vojenskej ofenzíve. V reakcii na to a v obave o svoju bezpečnosť následne do Arménska ušla drvivá väčšina arménskych obyvateľov Karabachu.