Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Francois Hollande nie je podľa majetkového priznania veľkým boháčom

Foto: TASR/AP

Nový francúzsky prezident je vlastníkom nehnuteľností za 1,17 milióna eur, že nevlastní nijaké akcie na burze a nie je ani majiteľom cenných umeleckých zbierok alebo kolekcií šperkov.

Paríž/Brusel 11. mája (TASR) - Nový francúzsky prezident Francois Hollande počas svojej predvolebnej kampane verejne prisľúbil, že v prípade volebného úspechu nebude robiť žiadne tajnosti ohľadne výšky svojho majetku. Dnes svoj sľub dodržal.

V správe, ktorá dnes vyšla vo francúzskom Úradnom vestníku, sa uvádza, že prezident je vlastníkom nehnuteľností vo výške 1,17 miliónov eur. Hollande vo svojej správe o osobnom majetku dodal, že nevlastní nijaké akcie na burze a nie je ani majiteľom cenných umeleckých zbierok alebo kolekcií šperkov. Hodnotu svojho nábytku odhadol na sumu okolo 15.000 eur, pričom v majetkovom priznaní neuviedol vlastníctvo ani jedného motorového vozidla.

Hodnota nehnuteľností, o ktorých sa zmienil Hollande, je rozdelená medzi jeho dom v lokalite Mougins na juhovýchode Francúzska, iba 15 minút jazdy autom od stredomorského strediska Cannes. Hodnota tohto domu sa odhaduje na sumu 800.000 eur. Okrem toho Hollande vlastní ďalšie dva byty v Cannes v hodnote 230.000 a 140.000 eur.

Podľa správ francúzskej a belgickej tlače hodnota jeho majetku nespadá pod takzvanú daň z bohatstva. Tá sa aplikuje iba pre osoby s majetkom vyčísleným na viac ako 1,3 milióna eur.

Podľa potvrdenia z 15. marca tohto roku Hollande má na troch disponibilných bankových účtoch vklady vo výške okolo 10.000 eur, pričom každý mesiac spláca bankové pôžičky vo výške 1500 eur.

Nový francúzsky prezident zároveň čestne vyhlásil, že ani v zahraničí nemá uložené cennosti (akcie, nehnuteľnosti) alebo utajené bankové účty.