Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Za falošné poplachy hrozia vo Francúzsku prísne tresty

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Falošné bombové poplachy kritizoval po stredajšej evakuácii niekoľkých letísk aj francúzsky minister dopravy Clément Beaune.

Paríž 19. októbra (TASR) - Francúzska vláda upozornila na pokuty a väzenské tresty, ktoré hrozia ohlasovateľom falošných bombových hrozieb. Pre takéto hlásenia museli trikrát v priebehu piatich dní evakuovať zámok Versailles a v stredu tiež 15 letísk, čo spôsobilo omeškanie približne 130 letov. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry AP.

Francúzski predstavitelia pritom naznačili, že za falošnými poplachmi môžu byť mladí ľudia alebo dokonca aj deti. Minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti v tejto súvislosti hovoril o "malých vtipkároch a klaunoch". "Nájdu sa a budú potrestaní," pohrozil šéf rezort spravodlivosti.

Podľa francúzskych zákonov je možné potrestať falošné hlásenia až trojročným väzením alebo pokutou vo výške 45.000 eur, upozornil Dupond-Moretti. V prípade mladistvých by pokuty museli platiť ich rodičia. "V tejto chvíli nepotrebujeme nijakých výtržníkov ani psychózu," uviedol minister.

Falošné bombové poplachy kritizoval po stredajšej evakuácii niekoľkých letísk aj francúzsky minister dopravy Clément Beaune. "Tieto falošné hlásenia nie sú zlý vtip. Sú to zločiny," napísal na sociálnej sieti X.

Francúzsko je v stave zvýšenej pohotovosti od minulotýždňového útoku na škole v meste Arras, pri ktorom bol pobodaný učiteľ. Útočník sa údajne hlásil k extrémistickej skupine Islamský štát. Pohreb učiteľa francúzštiny Dominiqua Bernarda, zabitého pri útoku, sa konal vo štvrtok. Zúčastnil na ňom i francúzsky prezident Emmanuel Macron, informovala agentúra AFP.