Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po strelcovi zo Štrasburgu pátrajú stovky policajtov a vojakov

Vojaci hliadkujú po útoku vo francúzskom meste Štrasburg 11. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Ide o 29-ročného muža, pochádzajúceho zo Štrasburgu, na ktorého tajné služby viedli spis typu S kvôli jeho náboženskej radikalizácii.

Štrasburg 12. decembra (TASR) - Niekoľko stoviek príslušníkov francúzskych bezpečnostných zložiek bolo v stredu nasadené do pátrania po páchateľovi útoku, ktorý sa odohral v utorok večer v blízkosti vianočných trhov v historickom jadre Štrasburgu. Páchateľ sa na úteku dostal do prestrelky s políciou a utrpel v nej zranenie v oblasti ramena, uviedla agentúra AP.

Agentúra Reuters v stredu ráno s odvolaním sa na nemenovaného svedka informovala o policajnej operácii v okolí štrasburskej katedrály. O jej výsledkoch zatiaľ nie je nič známe.



Podľa spravodajského portálu RTL polícia pozná trasu, po ktorej páchateľ unikal z mesta. Posledným svedkom jeho pohybu je taxikár, ktorý ho pod hrozbou použitia násilia odviezol na okraj štvrte Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu.

Na zásah proti páchateľovi je pripravené aj elitné komando RAID. Nad mestom patrolujú policajné vrtuľníky. Posilnená je aj kontrola na francúzskych hraniciach.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner informoval, že útok si vyžiadal najmenej troch mŕtvych a 12 zranených.

Podľa televízie BFMTV stav šiestich zranených označujú lekári za kritický.

Agentúra DPA spresnila, že medzi obeťami útoku je aj 45-ročný thajský turista, ktorý do Štrasburgu - metropoly Alsaska - pricestoval s manželkou len v utorok ráno. Uviedla to hovorkyňa thajského ministerstva zahraničných vecí. Jeho manželka útok prežila a je v starostlivosti miestnych úradov.

Polícia páchateľa útoku na rušnej ulici v blízkosti dejiska známych vianočných trhov identifikovala a pátra po ňom. Ide o 29-ročného muža, pochádzajúceho zo Štrasburgu, na ktorého tajné služby viedli spis typu S kvôli jeho náboženskej radikalizácii.

BFMTV uviedla, že polícia mala tohto muža v utorok ráno zatknúť v prípade pokusu o vraždu a vydieranie. V jeho dome sa v utorok ráno našli granát a strelná zbraň. Ide o muža, ktorý už bol súdne trestaný, a to vo Francúzsku i v Nemecku.

Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin. Vláda v súvislosti s týmto útokom zvýšila stupeň teroristického ohrozenia a poslala do Štrasburgu ďalšie bezpečnostné sily.

Od roku 2015 sa vo Francúzsku odohralo niekoľko teroristických útokov, ktoré si podľa agentúry AFP vyžiadali životy 246 ľudí a stovky zranených.