Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Francúzi vyšetrujú spreneveru financií nadácie na boj s extrémizmom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Zdroj blízky vyšetrovaniu uviedol, že vyšetrovatelia boli aj v dome Christiana Gravela, bývalého šéfa vládneho výboru pre boj proti radikalizácii, ktorý mal za úlohu nadáciu spravovať.

Paríž 13. júna (TASR) — V súvislosti s obvineniami zo sprenevery prostriedkov nadácie zriadenej na pamiatku učiteľa Samuela Patyho, ktorého zavraždil mladý moslimský radikál, francúzski vyšetrovatelia v utorok vykonali domové prehliadky u bývalého vládneho úradníka na boj proti extrémizmu a ďalšej vysokopostavenej osoby. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej táto kauza vrhá tieň na členku vlády Marlene Schiappaovú, tá však zatiaľ nie je vyšetrovaná.

Výbor francúzskeho Senátu v utorok potvrdil raziu v dome Mohameda Sifaouiho, spolupredsedu združenia USEPPM, ktoré dostávalo príspevky z protiextrémistickej kampane Nadácie Marianne. Sifaoui sa mal v utorok na pôde senátneho výboru vyjadriť k podozreniam týkajúcim sa svojej osoby.

Zdroj blízky vyšetrovaniu uviedol, že vyšetrovatelia boli aj v dome Christiana Gravela, bývalého šéfa vládneho výboru pre boj proti radikalizácii, ktorý mal za úlohu nadáciu spravovať.

Správa vládneho úradu pre audit (IGA) z minulého týždňa poukázala na početné "nedostatky" a "nezrovnalosti" na strane Sifaouiho združenia v procese verejného obstarávania, ako aj pri využívaní finančných prostriedkov.

IGA tiež zistil, že Sifaoui a jeho kolega si po získaní grantu od Nadácie Marianne "zdvojnásobili svoje platy". Protiextrémistické videá, príspevky na sociálnych sieťach a články, ktoré vytvorili a zverejnili, si pritom na internete takmer nikto nepozrel.

Gravel po zverejnení správy IGA odstúpil z funkcie šéfa výboru ministerstva vnútra, ktorý dohliadal na Nadáciu Marianne.

Samotná Schiappaová poprela akékoľvek pochybenie. Na jej stranu sa cez víkend postavila aj premiérka Élisabeth Borneová, ktorá odmietla špekulácie, že by Schiappaová mohla prísť o funkciu v rámci očakávaných zmien vo vláde.

Schiappaová vyvolala nedávno kontroverziu aj tým, že pózovala pre titulnú stranu aprílového vydania magazínu Playboy. Kritici jej konanie označili za pokus odvrátiť pozornosť od obvinení zo sprenevery.