Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku a na Ukrajine upadla demokracie, tvrdí Freedom House

Ilustračná snímka Foto: TASR/Drahotín Šulla

Správu zverejnili pred piatkovým otvorením majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré organizujú Poľsko a Ukrajina.

Varšava 6. júna (TASR) - Freedom House, popredná americká organizácia na sledovanie stavu demokracie vo svete, v novej správe, ktorú dnes predstavili v Londýne, varuje, že spomedzi krajín strednej a východnej Európy sa situácia najviac zhoršila v Maďarsku a na Ukrajine.

Maďarsko namieta

Maďarská vláda odmieta konštatovanie správy mimovládnej organizácie Freedom House (FH) so sídlom v USA, týkajúce sa zníženia úrovne demokracie v Maďarsku. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia maďarského ministerstva pre verejnú správu a spravodlivosť, ktoré zverejnila agentúra MTI.

Podľa správy FH sa úroveň demokracie v bývalých komunistických krajinách strednej a východnej Európy v posledných rokoch zhoršuje, predovšetkým však na Ukrajine a v Maďarsku.

"Svetlo sveta zazrela ďalšia nepodložená správa FH. Tá je postavená na argumentoch, ktoré sú vo viacerých bodoch nedôveryhodné. Potvrdilo sa, že organizácia s washingtonským sídlom meria demokraciu v strednej a vo východnej Európe dvojakým metrom," píše maďarský rezort.

Správa dokazuje, že FH nemá ani štipku pochopenia pre región, ktorého krajiny 20 rokov po páde komunizmu musia ešte vykonať množstvo reforiem, aby sa zbavili zdedených chýb inštitucionálneho systému, píše sa vo vyhlásení ministerstva pre verejnú správu a spravodlivosť, ktoré detailne vyvracia tvrdenia FH, počnúc kritizovanou ústavou až po nezávislosť justície.
Správu zverejnili pred piatkovým otvorením majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré organizujú Poľsko a Ukrajina. Mnohí západoeurópski lídri plánujú bojkotovať zápasy na Ukrajine na protest proti väzneniu bývalej premiérky Julie Tymošenkovej.

David J. Kramer, prezident Freedom House, povedal, že maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Viktor Janukovyč "systematicky narušujú rovnováhu moci" a "podľa všetkého sa snažia o 'putinizáciu' svojich krajín", čo označil za ironické vzhľadom na to, že v Rusku sa zintenzívnili protesty proti vláde bývalého premiéra a súčasného prezidenta Vladimira Putina.

Tento trend podľa organizácie vyvoláva vážne obavy zo stabilnosti nových demokracií Európskej únie a krajín, ktoré sa usilujú o členstvo v EÚ.

Správa konštatuje, že za uplynulých päť rokov došlo k zhoršeniu stavu aj v piatich ďalších nových krajinách EÚ - Bulharsku, Česku, Litve, Rumunsku a na Slovensku.

V súvislosti s novými krajinami EÚ správa poukazuje na úlohu peňazí v politike a ekonomickú zraniteľnosť médií. Hrozby pre demokraciu zvyšuje pretrvávajúca hospodárska kríza, keď sa vlády s problémami snažia presadiť nepopulárne úsporné opatrenia.