Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Taliban prisahal pomstu za zabíjanie civilistov americkým vojakom

Foto: TASR/AP

V nedeľu okolo tretej hodiny ráno americký vojak opustil základňu a strieľal väčšinou do spiacich ľudí v dvoch dedinách, nachádzajúcich sa asi pol kilometra od nej.

Brusel 12. marca (TASR) – Kábul 12. marca (TASR) - Hnutie Taliban prisľúbilo dnes odplatu za zabitie 16 afganských civilistov americkým vojakom, ku ktorému došlo v nedeľu na juhu Afganistanu.

Hnutie sa "pomstí za každého jedného brutálne zavraždeného mučeníka", uviedol dnes Taliban na svojej webovej stránke. "Americkí divosi" podľa neho vykonali "krvavý a neľudský zločin", citovala agentúra AP.


Šokovaný generálny tajomník NATO

Odsúdenie vraždy

Afganský parlament odsúdil dnes masakru 16 civilistov, ktorej sa v nedeľu dopustil americký vojak na juhu krajiny, informovala agentúra Reuters.

Parlament tiež varoval, že afganský ľud stráca trpezlivosť nad nedostatočným dohľadom nad zahraničnými vojakmi v krajine. "Parlament vyhlasuje, že Afganci opäť stratili trpezlivosť v súvislosti so samovoľnými akciami zahraničných síl," uvádza sa vo vyhlásení afganského zákonodarného zboru.
Strieľal americký vojak

Podľa tlačovej agentúry AP je strelcom americký vojak v hodnosti seržanta zo základne Fort Lewis v americkom štáte Washington. V nedeľu okolo tretej hodiny ráno opustil základňu a strieľal väčšinou do spiacich ľudí v dvoch dedinách, nachádzajúcich sa asi pol kilometra od nej. Jedenásť obetí bolo z jednej rodiny, z toho deväť detí. Podľa niektorých dedinčanov, ktorí nočný útok prežili, strelcov mohlo byť viacero, lebo jeden vojak nemohol zabiť toľko ľudí.

Túto verziu pripúšťa aj afganský prezident Hámid Karzaj, ktorý si osobne vypočul svedectvá preživších dedinčanov. Miestni civilisti taktiež tvrdia, že v ich zóne neoperujú príslušníci Talibanu, proti ktorým bojujú jednotky NATO.
Smútok a šok v súvislosti s tragédiou v juhoafganskej provincii Kandahár, kde americký vojak chodiac z domu do domu zastrelil najmenej 16 civilistov, vrátane žien a detí, vyjadril v nedeľu vo vyhlásení pre médiá generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

K tragédii došlo na juhu Afganistanu, kde vojak v amoku uprostred noci vtrhol do domov v dedinách neďaleko svojej vojenskej základe a zabíjal civilistov. Medzi 16 obeťami je deväť detí a tri ženy.

"Chcem vyjadriť svoj šok a obrovský smútok," uviedol Rasmussen. Vyjadril sústrasť rodinám obetí, ako aj afganskému ľudu a vláde. Dodal, že urobí všetko preto, aby sa čo najrýchlejšie podarilo vysvetliť pozadie tragického incidentu a zabezpečiť, aby sa vinníci nevyhli náležitému trestu.

"Zostávame aj naďalej verní nášmu poslaniu vybudovať spolu s našimi afganskými partnermi silný a stabilný Afganistan," napísal v závere vyhlásenia generálny tajomník NATO.

Agentúra AP upozornila, že incident, ktorý nemá obdobu za desať rokov americkej vojenskej prítomnosti v tejto krajine, ešte viac zhorší napäté vzťahy medzi Spojenými štátmi a Afganistanom.

Americký vojak, ktorý sa masakry dopustil, bude za svoj čin súdený, potvrdil dnes podľa agentúry DPA hovorca NATO.


Je to hrozný čin, tvrdí Merkelová
Merkelová navštívila nemeckých vojakov na základni na severe krajiny blízko mesta Mazáre Šaríf.
Foto: TASR/AP
Za "hrozný čin" označila nedeľňajšiu masakru 16 afganských civilistov americkým vojakom nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá dnes pricestovala na vopred neohlásenú návštevu Afganistanu.

Merkelová navštívila nemeckých vojakov na základni na severe krajiny blízko mesta Mazáre Šaríf a telefonicky hovorila aj s afganským prezidentom Hámidom Karzajom. Informovala o tom agentúra Reuters. Nemecká kancelárka zdôraznila, že medzinárodné jednotky NATO v Afganistane (ISAF) urobia všetko v záujme presného zistenia okolností masakry.

Merkelová zároveň vyzvala Karzajovu administratívu, aby pokročila v procese politického zmierenia s povstalcami v súvislosti s plánovaným stiahnutím vojakov NATO z Afganistanu.