Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Grécky prezident opäť zvoláva politikov na rozhovory o koalícii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ak sa na rokovaniach nepodarí dosiahnuť dohodu o koalícii, Grécko na budúci mesiac čakajú nové voľby.

Grécky prezident Karolos Papulias bude v utorok pokračovať v rokovaniach o vytvorení novej vlády so všetkými stranami, ktoré sa vo voľbách zo 6. mája dostali do parlamentu, s výnimkou krajne pravicovej strany Zlatý úsvit. Oznámila to dnes štátna televízia.

Stretnutie, ktorému predchádzali dve kolá bezvýsledných rozhovorov s lídrami troch najsilnejších strán, sa uskutoční o 13.00 h SELČ. Konzervatívna Nová demokracia (ND), Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) a Demokratická ľavica nemajú dosť poslancov na vytvorenie vlády. Zástupcovia týchto strán žiadali aj účasť radikálnej ľavicovej strany SYRIZA, ktorá je za to, aby Grécko zrušilo záväzky voči medzinárodným veriteľom a ktorá skončila na druhom mieste.

Výsledky volieb poznamenala nespokojnosť Grékov s úspornými opatreniami predchádzajúcich vlád. Líder socialistov Evangelos Venizelos po dnešných rokovaniach povedal, že nie je optimistický a vyzval však všetky strany, ktoré sa na rozhovoroch zúčastňujú, aby bojovali, až kým sa nenájde riešenie.

Prezident podľa účastníkov rozhovorov navrhol vytvorenie vlády technokratov alebo "osobností".

Ak sa prezidentovi nepodarí dosiahnuť vytvorenie vlády, musia sa v júni uskutočniť nové voľby. Dovtedy by krajinu viedla úradnícka vláda na čele s predsedom Rady štátu, čo je najvyšší administratívny súd.
V hre zostali najsilnejšia Nová demokracia, PASOK, ktorý skončil ako tretí, a malá strana Demokratická ľavica, ktoré by teoreticky mohli vytvoriť stabilnú koalíciu. Trvajú však na tom, že potrebujú podporu strany SYRIZA, vzhľadom na jej volebný výsledok.

Ak sa prezidentovi nepodarí sprostredkovať vytvorenie vládnej koalície, musia sa v júni uskutočniť nové voľby. Dovtedy by krajinu viedla úradnícka vláda na čele s predsedom Rady štátu, čo je najvyšší administratívny súd.

Nové voľby by sa pravdepodobne uskutočnili 17. júna, informovala agentúra DPA.