Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Gréci pripomenuli vláde povstanie proti diktatúre v roku 1973

Foto: TASR/AP

Štyridsiate výročie povstanie si Grécko pripomína v čase, keď sa grécka vláda rozhodla pokračovať v prísnom šetrení s cieľom znížiť vysokú zadlženosť krajiny.

Atény 17. novembra (TASR) - Desiatky tisíc Grékov dnes pochodovali Aténami a prístavným mestom Solún pri príležitosti výročia povstania proti vojenskej diktatúre v roku 1973. Pri pochode od parlamentu na námestí Syntagma k americkej ambasáde v centre Atén skandovali heslá proti vláde a Medzinárodnému menovému fondu, informovala agentúra DPA.

Obavy, že by sa tohtoročné zhromaždenia mohli zvrhnúť v násilnosti v reakcii na úsporné opatrenia vlády vyústili v posilnenie bezpečnosti. V Aténach strážilo okolie univerzity, kde sa povstanie začalo, a okolie parlamentu vyše 7000 policajtov. V rámci preventívnych bezpečnostných opatrení tiež úrady uzavreli stanice metra a zablokovali hlavné triedy v centre mesta.

Washingtonom podporovaná sedemročná diktatúra padla v roku 1974, niekoľko mesiacov po vypuknutí povstania, v ktorom prišli o život stovky ľudí, keď do areálu univerzity vstúpili tanky.

Štyridsiate výročie povstanie si Grécko pripomína v čase, keď sa grécka vláda rozhodla pokračovať v prísnom šetrení s cieľom znížiť vysokú zadlženosť krajiny.

Vládni predstavitelia budú v nadchádzajúcom týždni znova rokovať s medzinárodnými veriteľmi predtým, ako vo štvrtok predložia parlamentu návrh štátneho rozpočtu na rok 2014.