Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Súd v Grécku dočasne zrušil udelenie azylu zbehovi z Turecka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vojakovi Süleymanovi Özkaynakčimu udelili Atény azyl v decembri. Následne ho pustili na slobodu, zatiaľ čo žiadosti zvyšných siedmich vojakov podľa správ gréckych médií spracúvajú príslušné úrady.

Atény 8. januára (TASR) - Správny súd v Aténach v pondelok dočasne zrušil udelenie azylu jednému z ôsmich tureckých vojakov, ktorí ušli do Grécka armádnym vrtuľníkom niekoľko hodín po zmarení pokusu o vojenský prevrat v Turecku v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

Dočasné zrušenie udelenia azylu je podľa najnovšieho rozhodnutia súdu v súlade so záujmom verejnosti i samotného vojaka. O zrušenie platnosti rozhodnutia o udelení azylu požiadala koncom roka grécka vláda. O udelení azylu začne súd opäť pojednávať 15. februára.

Tureckému vojakovi Süleymanovi Özkaynakčimu udelili Atény azyl v decembri. Následne ho pustili na slobodu, zatiaľ čo žiadosti zvyšných siedmich vojakov podľa správ gréckych médií spracúvajú príslušné úrady. Celá kauza naštrbila vzťahy medzi Gréckom a Tureckom, dvoma susednými krajinami, ktoré sú členmi NATO.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane žiadal Atény o vydanie zbehov. Grécke súdy mu však vyhovieť odmietli, pričom sa domnievali, že vojakov by vo vlasti nečakal spravodlivý proces.