Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rokovania v Grécku o verejnoprávnych médiách sa skončili bez dohody

Samaras na televíznej obrazovke Foto: TASR/AP Photo

Najvyšší grécky správny súd v pondelok nariadil pozastavenie platnosti nariadenia o zrušení štátneho rozhlasu a televízie.

Atény 21. júna (TASR) - Kľúčové rokovania šéfov troch gréckych koaličných politických strán ohľadne sporu okolo zrušenia verejnoprávneho rozhlasu a televízie ERT sa vo štvrtok večer skončili bez dohody. Informovala o tom agentúra AP.

Po prvých dvoch kolách rokovaní tento týždeň sa zdalo, že tri strany smerujú ku kompromisu, ktorý odvráti predčasné voľby v krajine. Rozhovory sa však ocitli v slepej uličke po štvrtkovom treťom kole a doposiaľ nebolo jasné, aký hlboký je rozkol v spore o štátne médiá. Grécky premiér Antonis Samaras však podľa AP vyhlásil, že je odhodlaný vyhnúť sa predčasným voľbám v krajine.

Samaras z konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) rozhodol v rámci programu úsporných opatrení o uzavretí Helénskej vysielacej spoločnosti (ERT) bez súhlasu koaličných partnerov, ktorých jeho náhly krok rozhneval.

Ďalšie koaličné strany, Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) a Demokratická ľavica (DIMAR), žiadajú obnovenie prevádzky ERT. Samaras im naopak navrhuje vytvorenie novej inštitúcie, ktorá by začala vysielať na sklonku leta s menším počtom zamestnancov.

Najvyšší grécky správny súd v pondelok nariadil pozastavenie platnosti nariadenia o zrušení štátneho rozhlasu a televízie, čo znamená, že ERT by mohla obnoviť vysielanie do ďalšieho pojednávania v najbližších dňoch. Záverečný verdikt sa očakáva v septembri.

Kolaps vlády by značne sťažil program ekonomických reforiem, bez ktorých mude spochybnená životne dôležitá finančná pomoc pre Grécko, a mohol by uvrhnúť Atény späť do politickej nestability, výsledkom ktorej boli pred rokom dve voľby, pripomína AP.