Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Greenpeace žaluje Holandsko za neúčinnú ekologickú politiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Holandská pobočka Greenpeace upozornila, že ide o prvú takúto žalobu voči európskej vláde.

Brusel/Amsterdam 11. mája (TASR) - Ekologická organizácia Greenpeace a sedem žalobcov z ostrova Bonaire podali žalobu proti holandskej vláde, pretože slabo chráni ostrov pred klimatickými zmenami. Na štvrtkovú správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

Holandská pobočka Greenpeace upozornila, že ide o prvú takúto žalobu voči európskej vláde. Súdnou žalobou chcú dosiahnuť "spravodlivý podiel" Holandska pri znižovaní emisií skleníkových plynov a tým chrániť aj Bonaire. Ostrov s 20.000 obyvateľmi má od roku 2010 štatút osobitnej holandskej obce. Leží v južnej časti Karibského mora pri pobreží Venezuely.

Podľa údajov Greenpeace Holandsko by sa do konca storočia pätina ostrova Bonaire mohla ocitnúť pod vodou kvôli stúpajúcej hladine morí. Žalobcovia ešte pred podaním žaloby zaslali list premiérovi Markovi Rutteovi.

Greenpeace cituje učiteľku Jackie Bernabelovú z ostrova, že už teraz vidieť ako klimatické zmeny ovplyvňujú Bonaire, hoci tento malý ostrov nevypúšťa takmer žiadne skleníkové plyny.

"Bez tlaku na vládu v Haagu sa na Bonaire nič nezmení," odkázala Bernabelová.

Výkonný riaditeľ Greenpeace Holandsko Andy Palmen uviedol, že nezáleží na tom, či Holanďania žijú na Bonaire, v Haagu alebo v Amsterdame, lebo vláda má povinnosť chrániť všetky obce pred povodňami a inými život ohrozujúcimi následkami klimatickej krízy.

Holandský minister pre klímu Rob Jetten a vládny komisár pre Bonaire Hennyson Thielman v spoločnej reakcii uviedli, že treba urýchlene konať a prijať opatrenia na ochranu obyvateľov Bonaire a jedinečnej prírody tohto ostrova pred dopadmi klimatických zmien.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)