Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Guterres: Predĺženie prímeria v Gaze je iskierkou nádeje a ľudskosti

Na snímke izraelskí vojaci pri pristávacej ploche pre helikoptéry Schneiderovho detského zdravotného strediska v meste Petah Tikva v Izraeli v rámci príprav na prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy 24. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael a Hamas sa dohodli na predĺžení prímeria o dva dni, potvrdilo v pondelok katarské ministerstvo zahraničných vecí.

New York 27. novembra (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres privítal v pondelok predĺženie prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas o ďalšie dva dni a označil ho za "iskierku nádeje", informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"V temnote vojny je to iskierka nádeje a ľudskosti a ja pevne dúfam, že nám to umožní ešte väčšmi zintenzívniť humanitárnu pomoc pre ľudí v Gaze, ktorí tak veľmi trpia," zdôraznil Guterres.

Izrael a Hamas sa dohodli na predĺžení prímeria o dva dni, potvrdilo v pondelok katarské ministerstvo zahraničných vecí. Katar pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a Hamasom aj počas predchádzajúcich rokovaní o prímerí. Pôvodné štvordňové prímerie vstúpilo do platnosti v piatok ráno, malo teda vypršať v utorok.

Predĺženie prímeria potvrdil v pondelok aj Hamas s tým, že táto dohoda zahŕňa aj prepustenie istého počtu rukojemníkov, ktorých zajal počas útoku na Izrael 7. októbra, a prepustenie Palestínčanov z izraelských väzníc.