Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Guvernéra Floridy nahnevali úmrtia v rehabilitačnom centre

Vlny bičujú pobrežie v Biscayne Bay počas príchodu hurikánu Irma 10. septembra 2017 v Miami. Mohutný hurikán Irma udrel dnes ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys. Foto: TASR/ AP

Guvernér Floridy Rick Scott sľúbil, že potrestá každého, kto spôsobí nešťastie, aké sa odohralo v rehabilitačnom centre v meste Hollywood.

Miami 14. septembra (TASR) - Guvernér Floridy Rick Scott nariadil dnes záchranárom, aby okamžite skontrolovali všetky opatrovateľské centrá v štáte a ubezpečili sa, že pacienti sú mimo ohrozenia. Sľúbil, že potrestá každého, kto spôsobí nešťastie, aké sa odohralo v rehabilitačnom centre v meste Hollywood.

"Táto situácia je nepochopiteľná," vyhlásil guvernér na margo nešťastia v zariadení s názvom Rehabilitation Center at Hollywood Hills na juhovýchode Floridy.

Ako informovala agentúra AP, celkovo osem pacientov prišlo o život po výpadku elektrického prúdu v tomto zariadení, ktoré je určené na rehabilitáciu pacientov prepustených z nemocníc. Telá obetí našli záchranári v stredu.

Budova centra zostala bez prúdu po tom, čo Floridu v nedeľu zasiahol ničivý hurikán Irma. V zariadení - napriek teplotám prevyšujúcim 30 stupňov Celzia - odvtedy nefungovala klimatizácia. V prevádzke bol síce záložný generátor, ktorý však zaisťoval len prevádzku kuchyne.

Podľa starostky okresu Broward County Barbary Shariefovej traja pacienti zomreli priamo v centre a zvyšných piatich vyhlásili za mŕtvych po prevoze do nemocnice.

Išlo o päť žien a troch mužov vo veku 71 až 99 rokov, uviedla spravodajská stanica BBC.

Podľa Shariefovej úmrtia zrejme súvisia s výpadkom klimatizácie. Úrady následne pristúpili k uzavretiu a zapečateniu celého zariadenia, z ktorého evakuovali 115 pacientov.

Miestna polícia je zatiaľ ohľadne stanovenia príčiny smrti pacientov opatrná. Vo veci však začala vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Na Floride sú po prechode hurikánu Irma stále milióny ľudí bez elektrickej energie. Situácia sa normalizuje len pomaly, školy a obchody sú zatvorené. Úrady varovali, že výpadky môžu potrvať aj niekoľko týždňov.